Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Isnin, 9 November 2009

10,000 polis pun tak mampu kawal

Oleh FERZALFIE FAUZI
ferzalfie.fauzi@utusan.com.my

KUALA LUMPUR - Jika diletakkan 10,000 polis pun tidak mampu untuk mengawal tindakan penyokong liar Kelantan, itulah yang dijelaskan oleh Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad mengenai insiden di Stadium Nasional Bukit Jalil kelmarin.

Dalam saingan akhir Piala Malaysia 2009 antara Negeri Sembilan dan Kelantan itu, kekecohan di luar dugaan berlaku sebaik sahaja Kelantan ketinggalan 3-0 pada separuh masa kedua.

Lebih mengejutkan tindakan membaling objek dan mercun ke dalam padang yang sudah dianggap perkara biasa bagi penyokong Kelantan bertukar kepada insiden yang lebih berat iaitu membakar kain rentang serta kerusi stadium.

Tindakan tersebut menimbulkan kekesalan buat Azzuddin walaupun penyokong Kelantan sudah diberi peringatan dan amaran sebelum ini, malah pernah mendapat hukuman beraksi di stadium berkecuali.

"Kami (FAM) sudah memberi nasihat kepada mereka tetapi ia tetap berlaku juga secara automatik mereka akan dikenakan tindakan lagi," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Jelasnya, apa yang dilakukan oleh penyokong Kelantan tidak boleh dibendung lagi kerana ia sudah menjadi satu budaya.

"Kami tidak mampu untuk berbuat apa-apa lagi (menghalang) bagi mereka yang melakukan keganasan ini sudah dianggap satu budaya jika berasa tidak puas hati dengan persembahan pasukan mereka ataupun keputusan yang diberikan pengadil.

"Sudah tentu kehadiran 1,400 anggota pasukan keselamatan ataupun sehingga 10,000 pun tidak mampu untuk mengawal mereka dalam satu masa serentak," katanya.

Kata Azzuddin, Ahli Jawatankuasa FAM akan membincangkan mengenai perkara ini secepat mungkin dan keputusannya hukuman yang bakal dikenakan akan diketahui nanti.
"Walaupun keuntungan dapat dicatatkan dengan buat pertama kali tiket perlawanan akhir Piala Malaysia habis dijual tetapi ia tidak setimpal dengan apa yang berlaku semalam (kelmarin).

"Saya berharap penyokong yang datang lebih berhemah pada perlawanan lain dan memberi sokongan di atas semangat kesukanan," katanya.

Ditanya mengenai anggaran kerosakan dan nilai kerugian di atas insiden yang berlaku semalam, Azzuddin berkata, perkara tersebut masih lagi dalam siasatan.
"Kami masih belum mendapat laporan dari pihak stadium tetapi apa yang saya tahu terdapat kerosakan di bahagian tempat duduk penyokong (kawasan Kelantan)," katanya.

Dalam perlawanan akhir Piala Malaysia 2009 kelmarin, Negeri Sembilan muncul juara selepas menumpaskan Kelantan 3-1 dan dianggarkan 70,000 penyokong pasukan Kelantan datang memberi sokongan kepada pasukan mereka semalam.
Reflection ::: Mak Ngoh tak kecewa sangat Kelate kalah tapi Mak Ngoh kecewa sangat dengan sikap anaktiri FAM dan media, sorry to say :) sebab tu laporan media nih, Mak Ngoh abadikan di dalam blog yang tak seberapa nih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!