Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Khamis, 19 November 2009

pro dan kontra liga super


Ditulis oleh PMK

SUNDAY, 15 NOVEMBER 2009 12:20

Terasa ingin mencoret sedikit sebanyak skrip perjalanan Liga Malaysia untuk tahun 2009 yang sudah ditutup tirainya sebaik sahaja berakhirnya Final Piala Malaysia antara dua pasukan yang perlu diberi perhatian ramai untuk musim hadapan, Kelantan dan Negeri Sembilan. Tahniah diucapkan kepada pasukan Hoben Jang Hoben atas kemenangan penuh bermakna itu. Semoga ia menjadi bekalan motivasi untuk harungi musim hadapan.


Tulisan saya kali ini lebih menjurus kepada penelitian secara menyeluruh aksi Liga Malaysia musim ini. Samaada ia berkisar di pihak penganjur (FAM), persatuan negeri serta kelab dan pemain itu sendiri. Sememangnya banyak perkara yang boleh dibincangkan atau diperdebatkan kerana saingan musim ini penuh dengan lakaran ‘sejarah’ yang menjurus semua aspek yang saya sebutkan di atas tadi. Semestinya saya sangat teruja untuk membincangkannya di sini!

Salam tahniah kepada pihak FAM selaku penganjur yang berkomited tinggi dalam menjayakan saingan liga tempatan kita musim ini. Dengan ‘sentuhan’ dan ‘cuitan’ yang penuh dengan emosi terhadap beberapa pasukan mahupun jurulatihnya, ia dilihat ‘berjaya’ membuka kembali mata telinga peminat tempatan untuk kembali menjadi pemerhati setia terhadap suasana bola sepak tanahair hari ini. Mungkin ia sedikit sebanyak boleh dianggap ‘positif’ terutama dalam menjayakan misi ‘kempen percuma’ menarik kembali minat peminat terhadap bola sepak tempatan. Mungkin inilah strategi FAM setelah pelbagai cara sudah digunakan sebelum ini namun masih gagal sehinggalah mereka ‘terpaksa’ menggunakan cara ini walaupun mereka terpaksa menelan pahit dikecam persatuan negeri dan peminat sendiri. Mungkin cara sebegini masih ‘valid’ lagi untuk digunakan musim hadapan....

Apa-apapun yang berlaku, diharap persatuan atau individu yang menjadi mangsa akan terus utuh bertahan bagi sama-sama menjulang hasrat murni mengangkat kembali martabat bola tempatan di mata dunia. Ingin mengenggam hasrat semurni itu, maka haruslah mereka ini terus berpecak di medan perjuangan seperti pohon yang gagah berakar di bumi. Tiada siapa yang berani menyangkal sekiranya saya katakan musim ini sebenarnya diwarnai dengan pelbagai konterversi yang panas lagi sensasi. Tentu kita masih ingat dengan ‘usikan’ pembukaan FAM terhadap Raja Pantai Timur musim ini iaitu pasukan Kelantan dengan memberikan 3 mata percuma kepada KL Plus setelah didakwa KAFA gagal menyediakan gelanggang yang sempurna untuk perlawanan pembukaan itu. Isu tersebut terus menjadi bualan hangat pemerhati dan peminat tempatan sehingga ia mendesak Kelab Penyokong Bola Sepak Kelantan berarak ke Wisma FAM bagi menyerahkan memorandum mengharapkan isu ini segera diselesaikan secara adil dan saksama. Sememangnya isu ini berjaya menarik minat orang ramai untuk terus memerhatikan apa pula yang akan terjadi selepas ini. Menariknya, ia berlaku ketika baru sahaja saingan memasuki babak pembukaan secara rasmi saingan bola tempatan musim ini. Yang pasti, ia melibatkan keputusan FAM selaku badan induk. Disengajakan ataupun tidak, hanya FAM sahaja yang tahu strategi kempen mereka.

Bercakap mengenai pasukan Kelantan, saya tidak mampu menolak anggapan orang ramai yang mengatakan pasukan inilah sebenarnya yang mencetuskan aura gelombang tsunami terhadap suasana bola sepak kita musim ini. Skrip perjalanan mereka penuh dengan suka duka. Ihsan yang diberikan FAM dengan memberikan tiket secara percuma menyertai pasukan elit lain dalam kancah Liga Super, telah digunakan sebaik-baiknya dengan muncul sebagai antara pasukan gergasi musim ini, seterusnya menolak andaian bahawa pasukan yang diberi ihsan ini akan menjadi pasukan belasahan dalam liga utama itu pada awalnya. Mereka memiliki ramuan yang cukup utuh bermula dengan pengurusan baru yang cekap, jurulatih yang berkaliber serta pemain yang dianggap berpotensi tinggi untuk mengharungi saingan utama liga tempatan ini. Juga mana mungkin untuk mengetepikan peranan maha besarnya yang telah dimainkan oleh penyokong peminat fanatik mereka. Memiliki peminat fanatik ada baik dan buruknya. Sebelum disalahertikan, ingin saya perjelaskan bahawa perkataan fanatik itu sendiri sebenrnya hanya layak dikhususkan kepada mereka yang menyokong pasukan secara terus terusan tanpa mengambil kira keadaan prestasi pasukan. Elemen disiplin, bertanggungjawab, serta kegahairahan menyokong megikut saluran dan etika yang betul sahaja yang selayaknya dilabelkan fanatik. Inilah yang kita mahukan dan bukan bersikap holigen dengan bertindak ganas membabi buta tanpa memperdulikan hak dan kepentingan orang lain. Saya percaya dan yakin, kita semua pasti menolak dan mengecam sekeras-kerasnya tindakan seperti ini. Kita tidak mahu sekiranya ada lagi yang masih beranggapan fanatik itu sebagai satu sikap yang ekstrim dan menjijikkan!!

Penglibatan pasukan Kelantan musim ini di dalam liga Super sedikit sebanyak telah mengalihkan pandangan ramai terhadap pasukan-pasukan gergasi tanahair yang sekian lama telah berkuasa di arena bola sepak tempatan seperti Selangor, Kedah, Perak, dan Pahang. Juga dengan kemampuan pasukan seperti Negeri Sembilan untuk muncul sebagai juara baru Piala Malaysia juga seolah-olah memberi isyarat kepada kita bahawa saingan liga bagi musim hadapan akan lebih kompetetif serta lebih bersengat dan mencabar. Apa tidaknya, kalau sebelum ini orang ramai sudah boleh mencongkak mudah pasukan mana yang akan menggungguli saingan bagi setiap musim. Namun, dengan kemunculan kuasa-kuasa baru ini, maka membuatkan saingan lebih terasa bahangnya.

Orang bercakap tentang kehebatan selangor yang penuh dengan tradisi juaranya. Orang juga bercakap tentang pasukan Kedah yang mencipta gelaran ‘trabble’ bagi dua musim berturut-turut. Dan orang juga bercakap tentang pasukan Perlis dan Terangganu yang sentiasa menghadirkan saingan yang perit kepada pasukan lawan setiap kali beraksi. Namun orang langsung tidak bercakap tentang pasukan Kelantan yang pernah terjerumus ke kancah liga FAM suatu ketika dahulu. Namun hari ini, dengan reputasi dan prestasi yang begitu cemerlang layak ke dua final saingan berprestij tanahair iaitu bagi Piala FA dan Piala Malaysia musim ini, ia telah membuatkan bibir-bibir peminat dibasahi dengan cakap-cakap serta bualan mengenai pasukan yang diberi jolokan baru iaitu “The Red Warriors” ini. Biarpun hanya bergelar sebagai Naib Juara sahaja, namun dengan tempoh yang singkat membina kembali pasukan setelah sekian lama ‘dipijak’ pasukan lain, harus mendapat pujian ramai.

Kita tinggalkan sementara bercakap mengenai pasukan ini, kerana saya ingin alihkan perhatian pembaca kepada saingan yang bakal diharungi bagi musim hadapan. Sekurang-kurangnya akan ada sebanyak 10 pasukan yang dikira berpotensi menjadi sang juara bagi salah satu piala atau menggondol kesemua piala untuk musim hadapan. Tanpa berselindung, saya memberikan kredit dan haknya kepada pasukan seperti Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan, Perlis, Kedah, Terengganu dan juga tidak menafikan hak pasukan kelab seperti Johor FC, KL Plus dan pendatang baru liga Super iaitu T- Team dan Harimau Muda. Wah, memang menarik saingan ini. Pasti kita tidak sabar untuk menunggu saingannya nanti. Kalau inilah yang dirasakan setiap peminat, maka saya percaya dan yakin bahawa kita sudah berjaya sedikit sebanyak menarik kembali minat kepada bola kita sendiri. Pasti kita bangga dengan keadaan ini. Saya katakan sedemikian kerana ada asasnya.

Ada beberapa faktor yang saya rasakan akan menyebabkan suasana bola tempatan terus meletup bagi musim hadapan. Pertama kerana peminatnya. Dengan pelbagai situasi yang berlaku, akan membuatkan peminat pasukan masing-masing berdiri setia di belakang pasukan. Dan mungkin juga aura yang dicetuskan peminat kelantan yang berkelas A itu akan membuatkan peminat pasukan lain cemburu seterusnya membuatkan mereka masing-masing ingin menjadi peminat terbaik kepada pasukan sendiri.

Yang kedua, kerana sudah tidak ada lagi pasukan yang secara totalnya akan diberi label pasukan pilihan apabila melihat kepada rekod saingan merebut piala musim ini, kerana bukan pasukan yang sama menjuarai kesemua piala. Hanya Selangor yang mungkin dianggap sedikit gah menjulang piala FA, Liga super dan Piala Sumbangsih. Tapi harus diingat, walaupun tiga piala mereka berjaya miliki, namun mereka sebenarnya dikira ‘gagal’ apabila tersekat laluannya di saingan suku akhir Piala Malaysia. Ada orang kata, apa maknanya mendapat kesemua piala tetapi gagal menjulang Piala Malaysia. Mungkin itulah yang membuatkan peminat mereka kecewa. Kelantan pula, walaupun gagal menjulang sebarang piala, namun harus diingat penampilan pertama mereka di saingan liga elit tempatan ini sudah boleh dianggap cemerlang dengan rekod mara ke dua final – Final Piala FA dan Final Piala Malaysia selain menduduki tempat keenam liga Super. Manakala Negeri Sembilan pula selain menjuarai Piala Malaysia, mereka gah dengan kejayaan mara ke separuh akhir Piala FA sebelum disekat Kelantan dan akibat kemerosotan prestasi mereka dihujung saingan liga, mereka hanya mampu menduduki tempat ke tujuh di belakang Kelantan. Begitu juga dengan Perlis, mara ke separuh akhir dalam dua saingan – Piala Fa dan Piala Malaysia selain dinobatkan selaku Naib Juara liga super sebenarnya adalah rekod yang amat baik walaupun penyertaan mereka musim ini tidak mampu menempatkan diri dalam salah satu saingan final sekalipun. Kedah walaupun rekod mereka sedikit tercalar setelah terbang megah dua musim sebelum ini, namun kejayaan menduduki tempat ketiga saingan liga adalah satu keputusan yang tidaklah dianggap jatuh menjunam walapun gagal mempertahankan gelaran trabble yang dimilki mereka. Tetapi rekod mereka dalam saingan Piala FA dan Piala Malaysia adalah suatu yang memalukan bekas sang juara ini. Begitu juga dengan Terengganu. Kemampuan mereka mara ke saingan separuh akhir Piala Malaysia adalah rekod yang akan diulangi bagi musim hadapan apatah lagi tiket itu didapati setelah sahaja menumbangkan ‘ego’ pasukan yang bercita-cita ingin mengaut kesemua piala yang dipertandingkan musim ini, pasukan Selangor.

Prestasi pasukan kelab juga menarik perhatian saya. Hingga ke hari ini, ada dua pasukan kelab yang betul-betul mencabar pasukan negeri dalam saingan liga super iaitu siapa lagi kalau bukan KL Plus dan Johor FC. Mereka seolah-olah ada misi tersendiri. Nama mereka terpahat antara pasukan yang berada di dalam senarai 8 pasukan terakhir merebut Piala Malaysia musim ini. Saingan pasukan bertaraf kelab ini akan lebih terasa dengan kehadiran pendatang baru liga super musim hadapan iaitu T-Team dan pasukan muda negara, Harimau Muda. Kita tunggu dan lihat sahaja siapa yang lebih hebat. Tetapi pandangan peribadi saya mengatakan bahawa, agak susah untuk sesebuah pasukan menjuarai kesemua piala kerana kekuatan pasukan masing-masing begitu seimbang sekali. Tetapi saya tidak menolak andaian bahawa mungkin juga akan ada pasukan yang akan bergelar juara trabble sekali lagi mengulangi pencapaian pasukan Kedah Darul Aman.

Apapun andaian dan tafsiran, saingan musim hadapan pasti menggamit suasana baru saingan bola tempatan. Semestinya kita tidak lagi mahu saingan yang rancak itu diganggu dengan masalah-masalah luaran seperti kerenah penyokong yang mengundang denda serta hukuman daipada FAM yang tidak dinafikan akan membuatkan perjalanan sesebuah pasukan itu terencat dan terganggu. Menyentuh mengenai denda dan hukuman ini, saya meminta agar FAM lebih bertindak adil serta saksama. Saya tidak menentang sebarang bentuk hukuman sekiranya sesebuah pasukan itu betul-betul bersalah. Tetapi sebelum menjatuhkan hukuman, harus ada siasatan kajian terperinci terlebih dahulu. Libatkan pihak berkuasa seperti polis dan anggota keselamtan yang lain. Jangan terus jatuhkan hukuman tanpa sebarang siasatan kalau tidak mahu dikatakan FAM adalah penerus tradisi hukuman ISA diluar sana. Aspek adil dan saksama yang saya bangkitkan sebentar tadi adalah menyentuh kepada kecenderungan FAM dalam menjatuhkan hukuman hanya terjurus kepada sesebuah pasukan sahaja. Tidak perlu rasanya saya menyentuh secara terperinci isu ini kerana sudah banyak luahan peminat sebelum ini yang kita baca. Cuma kalau FAM boleh sahaja ‘cepat tangan’ dalam menjatuhkan hukuman kepada pasukan Kelantan, kenapa tidak kepada pasukan Selangor ( semasa pertemuan Selangor-Kelantan di stadium Shah Alam dalam saingan liga Super), kerana ketika itu berlakunya adegan balingan objek antara kedua penyokong. Kalau sebelum ini alasan denda kepada pasukan bermasalah itu selalunya disebabkan mereka merupakan tuan rumah, kenapa Selangor terkecuali dalam hukuman ini? Sampai sekarang soalan ‘peperiksaan’ itu tidak menemukan jawapannya...

Soal siapa pencetus kepada aksi membaling objek itu tidak timbul kerana sebelum ini pun bukannya ada sisatan dari FAM siapa yang menjadi dalang disebaliknya. Kalau mereka beramal dengan prinsip siasatan, tentu sahaja Kelantan tidak berdepan dengan hukuman hari ini kerana masih menunggu sisatan pihak lain yang beraotoriti seperti pihak polis kerana ini melibatkan kerosakan harta awam serta dinggapa jenayah vandilisme. Sudah tentu tidak adil sama sekali menuding terus kepada penyokong mereka. Kalau FAM boleh cepat mengamalkan sifat tuding ini, saya juga ingin persoalkan adakah mereka yakin bahawa segelintir yang mencetuskan keadaan buruk di Bukit Jalil itu adalah benar-benar penyokong kelantan? Atau ada pihak yang tertentu yang merancang provokasi ini yang sengaja memakai pakaian merah, kemudian bila sahaja keadaan permainan tidak memihak kepada kelantan ( semasa ketinggalan 3-0) mereka mula memainkan peranan? Pelbagai andaian akan timbul. Itu sebab perlunya kepada siasatan terperinci. Faktor pembantu sudah ada. Maksud saya rakaman kamera di tempat kejadian. Cuma andai masih tidak ada bukti sewajarnya, maka jangan senang-senang menjatuhkan hukuman. Saya juga boleh mengatakan bahawa itu rancangan pihak tertentu. Semua boleh buat andaian. Cuma, siapa yang makan cili, meraka akan terasa pedasnya.


Begitu juga dengan kejadian di Kangar (semasa pertemuan Perlis – Kelantan dalam saingan Separuh akhir Piala Malaysia). Terang lagi bersuluh, wujudnya pengkhianatan terhadap penyokong kelantan. Kenderaan dirosakkan, penyokong dicederakan dan gangguan semasa keluar stadium juga berlaku. Pernah keluar di dada akhbar, tetapi seolah-olah pada hari itu kesemua kakitangan FAM sudah tidak pandai membaca sebarang berita. Mereka seolah-olah tiba-tiba menjadi buta huruf. Mata dibutakan, telinga dipekakkan. Seolah-olah tidak ada apa yang berlaku di sana. Wah, mereka bermain wayang nampaknya. Skrip mereka berkisar kepada penceritaan yang bertajuk “ Anak Kandung dan Anak Tiriku”. Memang menarik cerita ini. Kalau ditayangkan di panggung, boleh pecah gamaknya jualan tiket. Kalau begini , baik mereka terus ‘ berlakon’ daripada menjadi pembela kepada kemajuan bola sepa tempatan!!

Semestinya saya sangat kecewa dengan keadaan berat sebelah ini. Ibarat bertanding, tetapi padang tidak rata. Maka apakah hasilnya? Sama-sama kita renungkan...banyak lagi isu seumpama itu yang berlaku bagi musim ‘gemilang’ ini. Cuma saya tidak berminat untuk terus mengulasnya. Kerana menyedari bahawa itu semua hanya percaturan mereka yang berkuasa, mereka mampu buat apa sahaja. Cuma yang hanya mampu diharapkan ialah, keadaan ini tidak lagi berulang bagi musim hadapan. Biarkanlah bola kita rancak dan terus rancak dengan hanya kerana mutu permainan dan saingannya sahaja, tidak kepada faktor luaran seperti kempen percuma anjuran pihak tertentu ini. Kita menyedari bahawa isu bola sepak kini menjadi isu nasional. Isu yang selayaknya diperdebatkan di parlimen negara. Betapa lama sudah kita menanti kebangkitan seumpama ini. Saya percaya bahawa bagi musim-musim hadapan suasana bola sepak kita akan terus baik.

Tirai tahun baru akan disingkap tidak lama lagi. Buat masa ini kesemua pasukan sedang sibuk meneliti senarai pemain mereka. Yang baik dikekalkan, yang kurang itu dilepaskan atau digugurkan. Ini adalah perkara biasa sebaik sahaja berakhirnya sebuah musim. Dengan impian untuk memperkuatkan barisan masing-masing, maka pelbagai usaha dilakukan. Paling awal, adalah mencari pemain berkaliber untuk menambah sengat pasukan. Sekarang ini , suasana meriah dapat dilihat di laman-laman web kelab penyokong masing-masing menceritakan persedian pasukan mereka bagi tahun hadapan. Forum web mereka tiba-tiba sahaja menjadi ‘panas’. Masing-masing tidak sabar untuk mengetahui siapa pemain baru yang akan dibawa masuk ke pasukan mereka. Tidak kurang juga ada yang membuat spekulasi serta menaruh harapan kepada pemain idola masing-masing. Yang pasti, pemain bertaraf bintang menjadi rebutan pasukan. Ibarat goreng pisang, nama mereka laris di pasaran. Sudah ada yang mengesahkan bahkan juga masih ada lagi dalam peringkat perbincangan dan rundingan. Kepada pemain, pilihlah pasukan mana anda berkenan. Cuma sebelum itu, pelbagai aspek harus ditimbang tara. Aspek pengurusan pasukan, gaji, penyokong serta kestabilan kewangan seebuah pasukan yang anda mahu wakili harus diletak di hadapan.


Saya menunggu saingan musim hadapan disingkap. Teruja dan mendebarkan. Kepada pemain, bermainlah dengan semangat yang jitu, berdisiplin serta bersemangat tinggi. Baikilah prestasi, kurangkan konterversi. Kekadang teori perniagaan boleh diguna pakai. Dalam sesebuah syarikat, akan ada pemegang sahamnya. Maka, dengan meminjam kata-kata yang pernah diungkapkan oleh Tan Sri Annuar Musa, ingin saya nyatakan kembali ungkapannya bahawa pemain ibarat pemegang saham terbesar kepada pasukan. Pasukan anda naik, anda akan dapat habuannya. Pasukan anda jatuh, anda tanggung risikonya. Perumpamaan mudah bagi mengungkap betapa pentingnya sumbangan pemain kepada pasukan mereka. Buat pihak media, cetuskanlah suasana baru dalam kerjaya anda melaporkan sukan tempatan terutama bola sepak kita. Laporan berita di dada akhbar harus mengutamakan bola sepak tempatan. Kerana menyedari anda semua adalah promoter terbaik mengiklankan perjalanan liga kita. Tanpa anda , bola sepak tidak kemana. Pihak pengurusan harus diperkemaskan disemua peringkat bermula pengurusan FAM sendiri, negeri serta kelab. Penonton juga harus memainkan peranan mereka. Jangan hanya sokong ketika menang, bahkan sokonglah zaman berzaman. Sokongan anda untuk gah, bukan untuk membawa rebah! Sekali laut berombak, tidak lagi kita mahukan kapal tenggelam yang akhirnya ‘mematikan ‘ semua penumpangnya....sama-sama kita fikirkan...
BOLA SEPAK KITA, MARUAH KITA!

NIK AFFENDDY MOHAMAD @ pmk
Peminat bola sepak tempatan.
013-2042630

Reflection : Sejarah takkan berulang. Namun maruah perlu dikembalikan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!