Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Sabtu, 14 Oktober 2017

Resepi Kerabu paku pakis.


Bahan-bahan
1. 2 ikat pucuk paku pakis. Dipotong pendek dan dicelur dengan air yang mendidih.
2. Segengam taugeh
3. 4 ulas bawang besar ditumbuk
4. 2 ulas bawang putih ditumbuk
5. 2 sudu besar lada hitam ditumbuk
6. Semangkuk santan. (optional boleh dididihkan dan disejukkan atau guna santan mentah)
7. 5 ekor ikan kembung / selayang diambil isi dan tumbuk
8. Semangkuk kerisik ditumbuk.
9. Semangkuk kerang yang telah direbus ( makngoh tak letak)
10. Garam dan gula

Cara-cara
1. Gaul semua bahan yang ditumbuk termasuk garam dan gula.
2. Masukkan santan, kerang dan paku pakis.
3. Suaikan rasa dan boleh dihidangkan.

Jika menggunakan santan mentah, elok disimpan di dalam peti sejuk bagi mengelakkan cepat basi.

Cat tandas sekolah dengan nama bank di Malaysia | Kreatifkah?

Gambar di atas telah dimuatnaik oleh seorang pemilik akaun facebook bernama  R-Wind Raj pada 12 Oktober yang lalu dan menjadi viral di beberapa kumpulan whatsapp dan facebook. Ramai guru memuji idea kreatif tersebut namun tidak kurang juga yang TIDAK bersetuju mengecat nama bank berikut di tandas iaitu tempat yang dianggap kotor. 

Walaupun mendapat teguran dari rakan guru namun R-Wind Raj tetap dengan pendirian beliau mengatakan ianya hanya sebuah idea kreatif.




Gambar di atas diambil dari kumpulan facebook Guru Malaysia. Bukan hak milik penulis blog. 

Isnin, 9 Oktober 2017

Kerabu rebung nipah


Bahan-bahan
1. Semangkuk Kerisik
2. Setengah mangkuk Isi ikan selayang kembung rebus
3. 4 ulas Bawang merah
4.1 ulas Bawang putih
5. 1 labu Bawang besar
6. 1 cawan Santan
7. 2 sudu Lada hitam
8. Garam / gula

Cara buat
1. Rebung nipah perlu dicelur dengan air panas terlebih dahulu. Tos dan keringkan. Nak cepat boleh perah pelan-pelan dengan tangan.

2. Isi ikan,bawang putih, bawang merah, lada hitam ditumbuk halus.

3. Gaul sebati dengan rebung dan kerisik.

4. Masukkan santan, garam gula. Perisakan ikut kesesuaian.

5. Hias dengan hirisan bawang besar, hirisan limau nipis dan lada merah besar.

Sabtu, 6 Mei 2017

Jangan buat Maryland Bridge | Rawatan pergigian

Ingatan untuk siapa-siapa yang pergi untuk dapatkan rawatan pergigian

Jika doktor tawarkan maryland bridge bagi mengantikan gigi yang telah dicabut, dinasihatkan janganlah buat. Lagi bagus anda buat crown brige terus.

Maryland bridge sebenarnya tidak kukuh, asyik tertanggal dan setiap kali nak simen dan tampal semula doktor akan cas RM 100 - RM 200 setiap kali tampalan. Ramai doktor gigi yang mengakui maryland bridge ni sangatlah tidak sesuai. Malangnya ada doktor yang tamak dan malas trim gigi untuk crown bridge. Kenakan harga sehingga RM1000 bagi sebatang gigi maryland, buat ala kadar sekadar tampal tanpa buat pemeriksaan terperinci.

Makngoh bercerita dari pengalaman sendiri buat maryland di sebuah klinik milik doktor wanita di Kota Bharu. Sangat menyedihkan dan mengecewakan. Asalnya makngoh ke klinik tu untuk buat crown bridge tetapi doktor tu cakap maryland lagi bagus, tak perlu trim gigi dan segalanya bagus la dia cerita. Jika tertanggal tak apa, dia tampal free je. Rupanya pakai tak sampai 2 hari, tertanggal, pergi jumpa dia...dia tawarkan makngoh buat implan pulak.  Rasa nak menyumpah doktor tu. Maryland dah habis beribu. Implan lagi RM5000 wei. Jika tanggal, tampal free tu pulak cuma sekali tampal sahaja. Jika selepas tu tanggal lagi dia akan cas macam biasa. Itulah jenis doktor yang nak cepat kaya dan fikirkan duit je tanpa faham niat sebenar jadi doktor gigi. Kita ni pulak tiada ilmu dalam bab pergigian...ingatkan doktor yang ada ilmu tu boleh membantu tetapi makin tambah masalah je.

Makngoh dah haramkan kaki jejak klinik tu lagi sebab sangat-sangat mengecewakan dan merugikan duit sahaja dengan hasil yang menyakitkan hati. Makngoh ni dah banyak kali dapat rawatan klinik gigi dari rawatan braces hingga ke tampalan biasa. Jadi makngoh boleh sebut klinik gigi mana yang bagus dan yang kurang area Kota Bharu tu.

SERIUS MEMANG KECEWA

Sekarang makngoh dapatkan rawatan di Kuala Lumpur. Memang agak mahal tapi service doktor lagi okay.

Sabtu, 3 Disember 2016

Lawar ikan


Cara buat
Ikan tamban-siang buang tulang, hiris. tak perlu masak
Cili ditubuk kasar
Bawang merah dihiris halus
Daun kesom dihiris halus
Limau 'kerat lintang' diperah air. Jika tiada limau ni, boleh guna limau nipis atau limau kasturi.
Garam,gula, cuka(pilihan)

Gaulkan semua bahan. Ikan akan masak bila bercampur dengan air limau dan cuka. Sedap dimakan dengan nasi atau diratah. Rasa masam pedas. nyum nyum.


Ahad, 19 Jun 2016

Banglo murah Jun Julai 2016 Bendang Kerian, Berangan, Tumpat




Luas rumah : 1677 kaki persegi ( 3 bilik tidur 2 bilik air)
Luas tanah : 5400 kaki persegi

Lokasi : Kampung Bendang Kerian, Berangan Tumpat. Belakang Klinik Bendang Kerian. Kawasan bebas banjir. Kawasan berhampiran sedang membangun dengan pembinaan lot kedai dan market Supermas. Dekat dengan Akademi Memandu dan masjid.
Harga : RM 300 ribu siap dengan pagar konkrit. Rumah masih dalam pembinaan


Sila hubungi : 014 8037181 - Mat 

Maaf. Broker tidak dilayan. 

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!