Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Isnin, 2 Mei 2016

Bina rumah murah di Kelantan


                                    









  • Kami adalah syarikat bumiputera yang berpusat di Tumpat. 
  • Berpengalaman membina banglo persendirian, rumah kedai dan pengubahsuaian rumah. 
  • Kami berkelebihan memberikan tawaran harga yang lebih rendah kerana memiliki kedai bahan binaan sendiri. 
  • Kami sedia bantu anda memiliki rumah idaman yang cantik dan mewah dengan harga mampu milik. 
  • Kami menawarkan harga yang berpatutan, design yang cantik dan terkini mengikut citarasa anda. 


Perkhidmatan:

-membina rumah mengikut budget dan citarasa anda

-ubahsuai rumah sedia ada

-membuat garaj,pagar konkrit

-memasang kekuda kayu/besi

-memasang siling kapur/biasa

-bina kedai,pejabat dan kerja yang berkaitan pembinaan

-tambun tanah/ pasir


Khidmat pinjaman bank/ kerajaan, lukis pelan, arkitek dan guaman boleh diuruskan.


Untuk kecek-kiro melawat rumah contoh dll,

Sila hubungi
014-8037181 - Mat

Ahad, 3 Januari 2016

Isu guru duka lara | Kenapa KPM biarkan sehingga 30K guru berjauhan pasangan?



Isu guru berjauhan pasangan sudah lama menjadi isu. Menteri Pendidikan silih berganti namun penyelesaian masih belum menampakkan hasil termasuk juga Menteri Pendidikan yang baharu. Ingat dulu, zaman makngoh bujang ... Menteri Pendidikan ketika itu Hishamudin beliau siap cadangkan guru kahwin dengan guru satu sekolah... haha. Jika guru robot bolehlah...kahwin ikut sedap je kan. Tapi sebab cikgu ni manusia ada hati ada perasaan ada pilihan tersendiri. Jodoh tuhan dah tentukan. 


Kemudian teringat pula cerita Noh Omar yang cakap kalau tak nak ke pendalaman, cikgu-cikgu sila berhenti kerja. Aduhai...kesian kami guru-guru. Kebanyakan guru-guru ni anak orang biasa-biasa je. Bukan anak datuk datin. Anak tan sri atau dari keturunan kaya raya (walaupun cikgu sekolah makngoh ayah dia ahli parlimen) . Kebanyakan guru ni lahir dari pengorbanan ibubapa bergolok gadai untuk anak-anak dapatkan ijazah pendidikan. Takkan semudah itu kami nak berputus asa membiarkan pengorbanan ibubapa begitu saja. Sebab itu ada guru yang bertahan...bertahun-tahun nun di pendalaman,  berbelas-belas tahun terpisah pasangan tapi sabar sabar redha usaha macam tu lah dari tahun ke tahun menunggu April dan September. Berjaga menunggu server error egtukar jadi ok .. menghabiskan ink printer...cetak itu cetak ini walaupun jauh di sudut hati memang dah tahu akan .....GAGAL. 



Tiba-tiba hari ini dikejutkan pula dengan berita 2000 guru duka lara berjaya disatukan. Eh, siapa? Siapa yang dah disatukan. Kami guru-guru berjauhan tiada menerima apa-apa makluman dan surat pun. Kami ada group whatsapp guru berjauhan tapi seorang dari kami tiada pun dapat panggilan atau apa-apa makluman. Kami ada group pertukaran guru di facebook.... tapi tiada berita pun ada guru yang dapat. Siapa yang dapat? Takkanlah 2000 orang yang berjaya itu membisu tak mahu kongsi berita gembira masing-masing.



Yang pelik, siap nak masuk fasa kedua dah. Eh.....eh. Konfius kami guru-guru yang berjauhan ni. Fasa 1 apa cerita? 1848 itu angka apa? 2000 tu angka yang mana pulak. 



Timbalan Menteri Pendidikan, P Kamalanathan berkata usaha itu yang memasuki fasa kedua, akan diteruskan pada tahun ini selepas fasa pertama yang mula dilaksanakan tahun lalu membuahkan hasil memberangsangkan.

“Kementerian akan lihat guru-guru yang ‘berduka lara’ ini, kami fokus untuk satukan mereka. Di seluruh negara terdapat lebih kurang 30,000 guru yang berpisah dengan pasangan mereka, ini antara langkah pertama yang diambil untuk satukan mereka dan proses pertama sudah siap dan kami akan teruskan. 
“Hampir 2,000 guru berjaya disatukan, ada ramai lagi. Mereka kini boleh menyemak kekosongan dan membuat permohonan pertukaran secara online, iaitu Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) diberi kuasa untuk membuat keputusan, ini memudah cara, kami sudah amalkan sejak dua tahun lepas,” katanya.
                                                                                                                   Dipetik dari sini 
  
SEBENARNYA hati kami guru berjauhan pasangan ini seperti mati hidup semula selepas penyataan--penyataan penuh harapan dari Dato' Seri Mahdzir Khalid. Makngoh rasalah, beliau satu-satu menteri pendidikan yang bercakap dan bertindak untuk membantu guru bersama pasangan. Dahulu Mary Yap juga pernah menaik status yang kononnya ingin membantu guru PJJ tapi langsung tiada hasil. Yes...langsung tiada hasil. Guru PJJ tetap tidak diberi keutamaan dalam pertukaran. 


  

Yang menjadi ralat kami guru-guru PJJ mengapakah bilangan guru PJJ mencecah 30K sedangkan egtukar dibuka 2 kali setahun dan semakan semula juga 2 kali setahun. Di mana silapnya??? Mengapa ada guru yang telah berbelas-belas tahun berjauhan pasangan hinggakan masyarakat luar memandang isu tersebut sebagai normal dan biasa. Cikgu ada cuti banyak boleh jumpa pasangan sewaktu cuti. Jadi kamilah isteri / suami separuh masa itu. Yang berkhidmat anak murid separuh mati dan berkhidmat untuk anak dan pasangan dalam 10 kali setahun sahaja. Sewaktu cuti sekolah dan cuti perayaan. Anda semua ada 365 hari bersama pasangan tetapi mengapa kami tidak boleh? Sebab guru umpama lilin membakar diri... (itupun kalau lilin boleh pakai lagi) 

 

Di kementerian ada bahagian yang menguruskan pertukaran guru dan makngoh sangat tak faham mengapa boleh keluar angka 30K ? Jika ada 30 orang pelajar yang gagal, sah-sah dah kering muka guru dimarah kerana makan gaji buta...yang tak buat kerja. Teringat pada tahun 2013, makngoh buat rayuan di KPM menggunakan alasan emak sakit Chronic Subdural Haematoma. Kepala bertebuk sebab ada pendarahan. Pengawai yang melayan makngoh dengan bangga jawab "ada cikgu sendiri yang kanser tahap 4 pun gagal, inikan pula alasan sekadar ibu yang sakit"  WOWWWW.  Jadi, cikgu yang lulus egtukar tu guna alasan jenis apa baru boleh lulus tukar? 

Cerita makngoh tak habis begitu je. Makngoh print gambar-gambar emak makngoh, jaja dan merayu pengawai di KPM jangankan nak tengok. Jeling pun tidak gambar yang makngoh nak tunjuk. Betul. Itu pengalaman makngoh sendiri. Keluar bilik pengawai dengan airmata. Berjalan ke tempat parking yang jauh. Orang duk tengok je kita duk menangis .Mungkin itu fenomena biasa di KPM.  Tapi tak serik lagi. Ada masa free pergi lagi. Mengadap lagi. Layanan tetap sama. Keluar dengan airmata lagi dan Akhirnya...putus asa. Hingga ke hari ni makngoh dah tak jejak kaki ke Putrajaya. Dengar kata ada pengawai baru dah yang berkhidmat. 

Tahun 2016, tahun ke 6 makngoh berjauhan anak dan suami. Mereka di kampung, makngoh di KL. Duit habis atas Malindo, Firefly, Darul Naim, Mutiara dan Perdana. Itu rutin 6 tahun. Dari mengandung sorang-sorang di KL hingga sekarang anak dah nak masuk 5 tahun. Paling perit drive sendiri ke hospital dengan kontraksi 5 minit sekali. Nurse asyik tanya mana waris? Makngoh tak dapat nak bagitau yang suami jauh di Kelantan. Tak sempat nak datang. Telefon mak di kampung dengan airmata bercucuran. Masuk wad sendirian tanpa keluarga. Nasib baik ada  hamba ALLAH  suami isteri yang tolong belikan makanan dan minuman untuk makngoh. Memang betul duka lara hidup jauh pasangan ini. Sangat perit. Sebab tu makngoh respect sangat kepada guru wanita PJJ yang sanggup jaga anak sendirian tanpa suami.  Makngoh tahu sangat payah...lebih-lebih lagi bila anak sakit atau mak sendiri yang sakit. Tanya je mana-mana guru PJJ macam-macam cerita sedih boleh dengar. Sekolah mkangoh sendiri ada 3 orang PJJ. 




Ahad, 15 November 2015

Alamat Sektor dan unit KPM yang menguruskan pertukaran guru 2015

Alamat -:


Unit Pengurusan Guru

Sektor Pengurusan Sekolah

Bahagian Pengurusan Sekolah Harian

Aras 3 & 4, Blok E2, Kompleks E,

Pusat Pentadbiran Kerajaaan Persekutuan,

62604 Putrajaya

Telefon: 603 8884 9370

Faks: 603 8888 6671

Nombor FAKSIMILI untuk pertukaran guru 

178.Sektor Pengurusan Sekolah (SPS)
--
88846673
KAUNTER (SEMAKAN DAN PERTANYAAN PENEMPATAN/PERTUKARAN GURU)
160.Kaunter Utama Aras 4
--
88849370


UNIT PENGURUSAN GURU
93.Zanol bin Hj Awang, Encik
zanol.awang
Ketua Unit88849332
94.Mohamad Hizal bin Talib, Encik
hizal.talib
Penolong Pengarah88849459
95.Tuan Norhaleza binti Raja Muhammad, Puan
norhaleza.raja
Penolong Pengarah88830652
96.Syerwiah binti Abu Hassan, Puan
syerwiah.abuhassan
Penolong Pengarah88849444
97.Lee Choong Yew, Encik
leezy1209
Penolong Pengarah88849348
98.Adnan bin Ahmad, Encik
adnan.ahmad
Penolong Pengarah88849352
99.Arba'atun Adawiah binti Ahmad, Puan
adawiah.ahmad
Pengelola Kanan88849456
100.Paskaran a/l Subramaniam, Encik
paskaran
Pengelola Kanan88849351
101.Aw Ming Fah, Puan
aw.ming.fah
Pengelola Kanan88849469
102.Munira binti Mahmad, Puan
munira.mahmad
Pembantu Tadbir88849498
103.Noraini binti Ariffin, Cik
norainiariffin
Pembantu Tadbir88849350
104.Pikeri bin Ahmad, Haji
pikeri
Pembantu Tadbir88849499
SEKTOR PENGURUSAN SEKOLAH (SPS)
83.Jafri bin Abu, Dr.
jafri.abu
Ketua Penolong Pengarah88849555

Diet Atkin memang terbaik!!!


Alhamdulillah... dah masuk dekat 3 bulan makngoh mengamalkan diet atkin. Berat badan dari 70.1kg sekarang 59.4 kg.

Untuk mereka yang blur apa itu diet atkin, meh makngoh cerita serba ringkas pasal diet ni. Diet atkin bukan diet 0 karbohidrat. Anda masih boleh makan karbohidrat tetapi dengan kadar yang minumun. Jadi namanya low carbohidrat bukan zero carbohidrat pun. Lagi 1 kena ingat, makanan memang ada karbohidrat cuma kuantitinya je yang berbeza even serai, bawang, halia, ajinomoto, lada hitam lada sulah yang diproses. Jadi jika anda betul2 nak ikut diet ni..kena sangat-sangat berkira dengan karbohidrat tersembunyi nih terutamanya di fasa 1 dan fasa 2.

Okay, atkin ada 2 jenis. Satu yang atkin 20... satu lagi atkin 40... 20 .. 40 itu adalah gram karbohidrat minumun yang kita boleh ambil. Jika nak turunkan berat yang banyak kilo jadi digalakkan buat atkin 20. memang agak strict tapi penurunan berat agak pantas. Atkin40 boleh untuk ibu yang menyusukan baby atau untuk individu yang cuma nak turunkan berat 5-6 kilo.

Ada 4 fasa dalam atkin. Fasa paling penting of course la fasa 1. Fasa pantang yang amat. Tak boleh minum manis,,, tak boleh ambil sebarang karbohidrat. Kena faham karbohidrat tu datang dari apa? Semua bahan bertepung dan manis even manis buah pun tak boleh. Sebab tu lemon ke limau kasturi ke memang tak lulus dalam fasa 1. Semua jenis buah tak lulus fasa 1 kecuali avocado.

Bila dah buat atkin, anda akan jumpa satu istilah iaitu ketosis. Kemudian. jumpa plak istilah ketone strip. Ketosis tu berlaku bila badan dah mula bakar lemak untuk jadi tenaga. Time tu akan mula la rasa pening, bibir kering, pastu mungkin naik ruam biji merah di badan dan muka sebab toksin-toksin keluar. Tapi simtom itu sekejab je. Tak lama pun. Ketone strip plak adalah jalur untuk cek ketosis. Ada dijual di farmasi. Makngoh tak guna pun. Kalau dah tak ambil apa-apa carb so tak perlu risau diet kita berada di landasan betul atau tak.


Apa yang best pasal diet atkin, anda boleh makan banyak-banyak. Tak perlu berlapar. Dengan syarat makan benda yang diluluskan seperti lauk pauk dan sayuran. Boleh makan banyak mana pun. Jadi tiada istilah berlapar sebab diet. Lagi satu air kosong mesti minum dengan kuantiti yang sesuai dengan berat badan kita. 50 kg kena minum 2 liter air. Jika 75 kg minum 3 liter air. Buat senaman lagi cepat berat turun. 2 minggu pertama diet memang berat akan turun lajuuuu. Memang teruja la.


Cerita negatif mengenai diet atkin yang orang sebar adalah kesan pada buah pinggang bila banyak ambil protein. Bagi makngoh, jika anda ada masalah buah pinggang dan juga diabetis...tak payah la amik risiko. Pastikan kesihatan anda berada di level yang baik sebelum memulakan diet ini. Setakat ini ramai yang berjaya kurus dan slim tanpa ada kesan buruk pada kesihatan. Malah ramai yang dah maintain slim walaupun dah bertahun-tahun tinggalkan diet ini.






Ini contoh jadual makan diet atkin.



PERMOHONAN JAWATAN KOSONG MAJLIS AGAMA ISLAM KELANTAN MAIK

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan MAIK November 2015
Tawaran adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bagi mengisi kekosongan jawatan di Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan MAIK sebagaimana berikut:

1. Imam Muda - 15 Kekosongan
2. Imam Tua - 4 Kekosongan
3. Bilal - 10 Kekosongan


PERMOHONAN
Permohonan hendaklah dibuat melalui borang khas yang boleh didapati di Pejabat Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan atau pengurusan masjid mukim.

Salinan sah sijil-sijil persekolahan, kad pengenalan, serta surat berkaitan bersama gambar berukuran passport perlu dikembarkan bersama borang permohonan.

Permohonan hendaklah sampai ke alamat berikut :

YABhg. Dato’ Timbalan Yang DiPertua
Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan
Kompleks Balai Islam, Lundang
15200 KOTA BHARU, KELANTAN

Lokasi : Kelantan
Tarikh tutup : 26 NOVEMBER 2015

http://www.e-maik.my/…/230-iklan-jawatan-kosong-november-20…

Sabtu, 14 November 2015

Resepi : Ikan Cencaru Sumbat Sambal

 

Menu paling remeh temeh yang amat mudah . 

Bahan-bahan -: 
1. Cili kering
2. Bawang merah
3. Bawang putih
4. Belacan (optional)
5. Gula garam

Cara-cara -: 
1. Blender cili, bawang dan belacan kemudian tumis hingga pecah minyak. 
2. Masukkan gula garam dan sedikit air asam jawa.
3. Gaul hingga sambal jadi pekat. 
4. Masukkan hirisan bawang besar. Matikan api.
4. Masukkan sambal di dalam ikan cencaru yang dah siap digoreng.

Labels

~Komen Terbaru~

Get Recent Comments Widget