Sudut Test Mouse Kiri

~mereka yang sudi~

Tinggalkan pesanan anda di sini

Jumaat, 10 Julai 2015

Oh Cuti Raya!


Al-kisahnya, pada 17 Jun 2015 makngoh dah beli tiket Malindo Air dari Subang ke KB pada 16 Julai 2015 (Khamis)  dan KB ke Subang pada 22 Julai 2015 dengan jumlah kos lebih kurang RM513.

Tup-tup keluar pulak surat siaran yang mengizinkan sekolah memohon cuti berganti pada 15 Julai 2015 iaitu Rabu. Maka sekolah makngoh pun mohonlah cuti tersebut.

Disebabkan risau jika cuti tersebut lulus, kebetulan housemate makngoh pun semua balik pada 14 Julai 2015, maka makngoh pun telefon Malindo nak tukar flight ke 15 Julai 2015 (Rabu). Kira punya kira, kebetulan harga tiket pun dah mahal, makngoh boleh tukar tiket tetapi makngoh kena bayar lagi RM 343. Oh...duit! Lepas tu plak, Malindo ni...kena bayar di kaunter kalau nak tukar tiket flight. Payah makngoh nak gi kaunter Subang dan makngoh memang tengah sibuk sangat-sangat.

Jadinya pada 1 Julai 2015 lepas, makngoh pun try la google harga Firefly. Fuhhh harga punya tinggi dari RM4XX hingga ke RM8XX. Tapi..nak cuti punya pasal, makngoh beli je la tiket Firefly dari Subang ke KB pada 14 Julai malam dengan harga dalam RM530 kut.

Jadi sekarang makngoh ada 2 tiket flight ke KB pada tarikh berbeza. Jumlah kos dah cecah lebih RM1K untuk tiket SAHAJA. Kayaaaaaaaaa weh!

Hingga hari ini 10 Julai, masih belum ada jawapan dari pihak jabatan samada meluluskan atau tidak meluluskan cuti berganti yang sekolah makngoh pohon tu. Mahu tak mahu besok makngoh terpaksa gak batalkan tiket pada Khamis 16 Julai.

Salah percaturan la raya tahun ni....

Cuci mata baju raya 2015




































Sabtu, 27 Jun 2015

Penderaan kanak-kanak perempuan 5 tahun di Pasir Mas Kelantan

Maklum kes penderaan kanak-kanak perempuan berusia 5tahun di Pasir Mas Kelantan


A) Rantau panjang Rpt 3759/15
(25/06/2015@2140HRS)
B) PENGADU:-
NAMA: Sana Binti Abdul Malek
KPT: 871103-67-5056
KERJA: Surirumah
ALAMAT: PT 391 Taman Attarbiah Kg Guchil Jalan Bayam 15200 Kota Bharu Kelantan
C) MANGSA:
Nama: Nur Zuliana Zaara Bt Mohd Mishabuddin
KPT: 101022-03-0976(5thn)
Alamat: Blok Q 915 Taman Rantau Mas, Rantau Panjang Kelantan
D)SASPEK:
1)Nama: Rahayu bt Hassan
Nama panggilan: -
Umur: 25thn (anggaran)
Pekerjaan: Surirumah
Alamat : Kg.Kubang Rambutan Rantau Panjang Kelantan
2) Nama: Zulkifli bin Che Othman
KPT: -
Umur: 40an
Pekerjaan: Peniaga kedai aksesori kereta di Rantau Panjang
Alamat: Kg Kubang Rambutan Rantau Panjang Kelantan
E) FAKTA KES:-
Pada minggu lepas tarikh tidak pasti pengadu telah terima panggilan telefon daripada isteri kepada bekas suami bernama Rahayu bt Hassan menyatakan bahawa dia dan suami tidak lagi mahu menjaga anak saya bernama zuliana serta mahu menyerahkan hak penjagaan kepada pengadu. Pengadu setuju dan berjanji akan mengambil anaknya. Kemudian pada 24/06/2015 jam lebih kurang 0100hrs bertempat di belakang Pasaraya Pantai Timur Rantau Panjang Kelantan pengadu telah pergi mengambil anaknya di sana. Kemudian pengadu lihat keadaan anaknya lemah dan tubuh badan anaknya dipenuhi parut. Pengadu syaki anak didera oleh ibu tiri.
Kemudian pengadu datang ke balai membuat repot.
F)SIASATAN AWAL
-pengadu dan bekas suami telah bercerai sejak tahun 2013
- hasil perkahwinan pengadu dan bekas suami mempunyai seorang anak perempuan
- selepas bercerai anak pengadu dijaga oleh bekas suami iaitu ayah kandung anaknya
- pengadu telah berkahwin lain dan kini mempunyai seorang anak berusia 6bulan
- bekas suami pengadu juga telah berkahwin lain dan mempunyai seorang anak berusia lebih kurang setahun.
- pengadu dan anak(mangsa) jarang berjumpa selepas perceraian tersebut kerana masalah hubungan yg kurang baik bersama isteri baru bekas suami.
- kali terakhir pengadu berjumpa dgn mangsa adalah pada bulan puasa tahun lepas dan tidak lagi berhubung lagi selepas itu.
- Pengadu dihubungi oleh isteri bekas suami baru-baru ini dan menyatakan dia dan suami tidak mahu lagi menjaga mangsa kerana kesibukan
- pengadu setuju untuk mengambil mangsa tinggal bersamanya
- semasa pengadu mengambil anaknya dapati anaknya dalam keadaan lemah dan tubuh badannya dipenuhi parut.
-mangsa memberitahu bahawa mami(ibu tiri) telah mencubitnya
- pengadu bawa mangsa pulang ke Golok Thailand dan mangsa ditahan di Hospital Golok Thailand sehingga dibawa pulang ke Malaysia pada 26/06/2015
G) TINDAKAN
- telah rakam percakapan dgn pengadu di Ipd Pasir Mas
- mangsa telah dibawa ke Hospital Raja Perempuan Zainab II utk pemeriksaan pegawai perubatan.
- hasil pemerhatian awal fizikal mangsa mendapati seluruh badan mangsa dipenuhi kesan parut
- keadaan mangsa lemah dan tubuh kurus kering
- mangsa enggan bercerita apa-apa kepada sesiapa kerana masih dlm keadaan trauma
- Usaha kesan dan tangkap saspek terlibat akan dijalankan segera. - Siasatan lanjut akan diteruskan.
G) kes disiasat di bawah sek.31(1)akta kanak-kanak 2001

Isnin, 22 Jun 2015

Bayaran insuran kereta online | Etiqa Takaful.

Roadtax Si Putih makngoh akan mati hujung bulan ni. Masa cuti sekolah 2 minggu tu, makngoh ke pejabat Etiqa di Kota Bharu. Makngoh beritahu tarikh mati roadtax makngoh dan minta kepastian boleh ke nak terus bayar insuran sebab hari makngoh pergi tu kiranya belum 2 minggu dari tarikh roadtax mati. Kerani di kaunter tu angguk  dan cakap boleh. Tak puas hatinya nak layan dengan tak sama banyak. Bila nak tanya cara nak ambil nombor di kaunter terus buat-buat tak dengar. Memang kurang kemahiran komunikasi betul pengawai tu.

Setelah terkial-kial sendiri register dan tunggu punya tunggu, tibalah giliran makngoh. Nasib baik bukan dengan kerani yang tak reti bercakap tu. Dapat kerani lain. Kerani tu minta cover note insuran dan baca-baca lepas tu cakap belum boleh proses sebab belum cukup 14 hari dari tarikh roadtax mati. PULAK! Geram jugak makngoh sebab kerani yang eksen sorang lagi tu cakap "boleh...boleh". Kalau cakap awal-awal tak boleh, tak payah makngoh buang masa menunggu. Dah la bawa anak kecik lagi tu.

Al-kisahnya selama 8 tahun ni makngoh guna insuran Allianz, saja bertukar angin nak cuba Etiqa pulak sebab makngoh pun dah ada macam-macam insuran Etiqa untuk diri dan anak. Tapi layanan kerani di kaunter dengan ejen insurans Etiqa jauh panggang dari api. Ejen insurans punyalah senyum sampai telinga, ramah mesra cari pelanggan. Bila dah dapat pelanggan, kerani di kaunter pula yang acuh tak acuh. Makngoh pun fikir... elok makngoh teruskan je dengan Allianz.


Hari ni, kiranya dah lebih seminggu dari peristiwa di KB tu, makngoh saja try google dan barulah tahu rupanya boleh beli insurans Etiqa secara online di www.motortakaful.com . Altenatif lain, boleh juga menggunakan myeg dan beberapa web lain yang makngoh jumpa. Jika guna myeg, siap terus dengan roadtax, runner akan hantar ke pintu rumah. (orang lain dah lama tahu, makngoh baru tahu, ketinggalan zaman). 

Dah survey, baca itu ini, akhirnya makngoh ambil keputusan nak beli insuran etiqa pulak, tak jadi Allianz. Tapi makngoh terjumpa 2 kenyataan berbeza dalam versi BM dan BI di bawah ni. Macam-macamlah Etiqa nih. 


 


Makngoh teringin nak share info yang makngoh jumpa di blog ini. Minta halal tuan punya post.





http://insuranskeretamurah.blogspot.com/2014/01/cara-renew-insurans-roadtax-secara.html


Fakta tentang renew roadtax dan INSURANS KERETA dengan MYEG
1. Tak payah ada geran kereta ( pihak bank pegang ) atau geran hilang

Oleh kerana geran kereta masih dipegang oleh pihak bank (loan), kita kena berurusan dengan pihak bank atau AGEN SYARIKAT INSURANS, aku bagi diorang jer uruskan..leceh berurusan dengan JPJ ni, servis lembab, ada la sedikit caj perkhidmatan yang dikenakan, takkan percuma kot.

2. Tak perlu nak melalui proses untuk renew roadtax dan insurans kereta secara manual

Proses nak mendapatkan road tax tu banyak karenah juga, kena jumpa pihak bank/wakil insurans, tanya berapa RM nak bayar, kena keluar duit dulu di bank lain, duit minyak keluar lagi..itu semua menyebabkan kos semakin bertambah. Jadi insurans boleh jugak renew dekat myeg je guna RHB Bank dan Etiqa Takaful. Kalau korang nak insurans lain, tak dapat le dgn myeg

3. Kalau ada saman trafik, camne

Tambah pening kepala kalau polis hantar surat cinta, kata ada saman tak bayar lagi, hah nak renew roadtax kena bayar saman dulu yer. Kalau korang ada saman speeding, korang masih boleh lepas untuk renew roadtax. Kalau saman potong q masa raya lepas, kenalah bayar dulu, guna myeg pun boleh gak bayar saman tu.

4. Kena ada Akaun bank internet macam maybank2u atau cimbclicks

Korang cuma perlu ada akaun bank internet macam Maybank2u or CIMBClicks untuk memudahkan urusan pembayaran kelak,

5. Hanya kenderaan milikpersendirian

Urusan Renew Road Tax setakat ini hanya untuk kenderaan milik persendirian macam Kereta, Van, MPV. Motorsikal belum lagi ya.

Cara renew INSURANS dan roadtax guna MYEG SECARA ONLINE

1. Mula-mula login ke http://www.myeg.com.my

2. Daftar akaun percuma di MyEG kalau belum ada akaun lagi, khidmat daftar ni free je

3. Pilih Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)


4. Hidupkan insurans dulu, bawah ni contoh borang online dia







Buat masa ni MyEG menawarkan insuran dari RHB Bank dan ETIQA TAKAFUL, agak2 korang tak reti/pening nak isi borang online dalam tu, klik jer butang Help atas tu. Eksekutif jualan MyEG akan hubungi korang dan setup satu sebutharga jumlah harga yang perlu dibayar, bandingkan dengan harga yang anda selalu buat di bank/ejen insurans, kalau MyEG lebih murah dan berbaloi, jangan tunggu lagi bayar je guna bank online ok. Kalau korang dah ada insurans, silalah teruskan baca menu bawah

5. Login maybank2u melalui MyEG mengambil masa yang lebih lama dari biasa, jadi jangan panik – nak loading maybnk2u lama gak tuh, sabo yek.







Kalau korang nak guna kredit kad ( visa dan mastercard sahaja, amex sory ye )*** ADA BLOG KATA BOLEH DAH GUNA KAD KREDIT- MAKNGOH





6. Setelah pembayaran dibuat, dalam masa tak sampai 1 Hari, runner akan berkunjung ke rumah anda menghantar road tax yang telah siap


Cara renew roadtax guna myeg secara online ( insurans dah ada )


1.Mula-mula login ke http://www.myeg.com.my


2.Daftar akaun percuma di MyEG kalau belum ada akaun lagi, khidmat daftar ni free je

3.Pilih Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

4. Pada main page , aku klik BAHARUI CUKAI JALAN kalau ada insuran kenderaan yang masih sah.


5.Isilah data yang diperlukan dalam borang. Buatlah pilihan untuk penghantaran. Klik Process.


6.Kemudian ada page segala data mengenai model kereta, jenis syarikat insuran kereta, tempoh sah insuran juga amount yang perlu dibayar.


7. Klik Confirm & Pay. Pilih cara bayaran, rujuk no.5 di menu Cara renew insurans dan roadtax guna myeg secara online di atas.


Kelemahan renew insurans dan roadtax guna myeg secara online

Satu kelemahan tentang kemudahan ini ialah bila berlaku kemalangan dan korang nak claim insurans, Geran kereta perlu dihantar ke pejabat MyEG di Petaling Jaya, untuk dicetak maklumat JPJ, Kemudian baru pihak Insurans akan meluluskan tuntutan/claim anda.


Klik Sini Untuk Ke Laman Rasmi My-Eg


Nadrah Aina | Dia sanggup bagi nama perempuan simpanan dia untuk nama anak kami

Makngoh terbaca cerita ni dari sebuah blog. Macam best nak share!

________________________________________________________________________________

Bukan nak mencari salah suami, bukan nak mencanang keburukan suami. Tetapi inilah yang telah terjadi. Bila anda baca, mungkin rasa seperti Cerekarama atau drama di televisyen. Tetapi sekali lagi nak ditekankan, ini yang telah terjadi.





Aku dan Alwi, kami berkenalan awal tahun 2005. Masih ingat lagi betapa bersungguh-sungguhnya dia cuba nak mendekatkan diri dengan aku. Tapi, masa itu aku dah ada special boyfriend. Dia pun terpaksa mengalah dan dihulurkan tangan dengan niat hanya ingin menjadi sahabat.

November 2005, special boyfriend aku ajak berkahwin. Namun, mak dan ayah aku suruh kami bertunang terlebih dahulu.

Selama tempoh pertunangan kami, Alwi masih setia menjadi sahabat aku.


Mac 2006, beberapa bulan sebelum majlis perkahwinan aku yang akan berlangsung, tunang aku kemalangan dan terlantar di ICU selama dua bulan.


Dia lumpuh dan aku pada masa itu sudah tekad mahukan mak dan ayah menikahkan aku dengan dia supaya aku dapat menjaganya. Malangnya, cadangan aku ditolak oleh bakal mak dan ayah mertua aku. Mereka tak mahu aku terseksa sebab doktor dah maklumkan bahawa tunang aku akan lumpuh dan mungkin tiada harapan.

Hampir tiga bulan, Allah lebih sayangkan dia. (Al-fatihah buat Raden Fakri)


Alwi yang masih setia menjadi sahabat aku. Sentiasa ada di sisi memberi aku semangat agar aku terus kuat setelah kehilangan satu-satunya lelaki yang aku cintai.


Mac 2011, genap lima tahun tunang aku pergi. Aku masih single, sangat sibuk dengan exam, study dan Alhamdulillah dah kerja dengan kerjaya yang bagus. Keluarga dan kawan-kawan selalu bising suruh aku bukakan hati semula untuk menerima lelaki lain.


Bukan nak cakap besar, tetapi dah lebih 10 orang lelaki yang cuba kenal, cuba berkawan dan nak rapat dengan aku but it's about feeling. Aku tak boleh paksa dan Alwi masih setia menjadi sahabat aku.

Oktober 2011, setelah sekian lama hanya berhubung melalui telefon dan Skype, aku sudah bersedia berjumpa dengan Alwi. Alwi tetap seperti dulu, masih setia menjadi sahabat aku yang baik, memahami, menerima aku seadanya dan yang paling aku sebak, dia melamar aku.

Rupanya selama ini Alwi masih setia dengan perasaan dia. Masih suka dan sayang aku dalam diam.


Ye, aku sayang Alwi tetapi bukan cinta. Aku minta masa dengan Alwi, masih setia menjadi sahabat aku.


Puas aku buat istikharah, cukup banyak aku buat solat hajat meminta petunjuk dari Nya. Tetapi aku tak dapat apa-apa perasaan. Mak pula memujuk aku supaya terima Alwi dan mungkin siapa tahu selepas kami kahwin, perasaan cinta akan datang?

Jadi aku nekad, aku terima Alwi.

Jun 2012, majlis perkahwinan kami diraikan dengan besar-besaran atas permintaan mak dan ayah Alwi sebab Alwi anak tunggal lelaki mereka.


And yes, aku bersyukur berkahwin dengan dia. Lelaki yang setia tunggu aku, lelaki yang betul-betul buktikan kasih sayang dia terhadap aku. Mak dan ayah mertua aku pun terlalu baik dan manjakan aku.

Mac 2014, hampir dua tahu berkahwin, aku baru disahkan mengandung dan selama itu Alwi sabar menunggu dan kasih sayang dia masih seperti dulu. Malah lebih lagi. Alwi masih setia menjadi sahabat, teman dan suami yang terbaik untuk aku.


Oktober 2014, aku selamat melahirkan anak perempuan untuk Alwi. Anak tanda cinta kami. Ye, cinta. Selepas kahwin aku dah jatuh cinta dengan Alwi. Sahabat dan suami aku.


Alwi beritahu aku yang dia sudah ada nama untuk anak kami dan aku dengan rela setuju walapun aku dah ada nama yang aku pilih sendiri.


Nadrah Aina, itu nama yang dipilih. Kami juga buat keputusan untuk panggil Nadrah sebagai nama timangan anak kami.

Alhamdulillah, aku semakin bahagia dengan hidup bersama orang yang aku cinta. Alwi dan Nadrah.

Mac 2015, Alwi terlelap depan televisyen dengan Nadrah. Aku tergerak hati nak buka telefon Alwi. Bukan sebab nak check WhatsApp, call etc, sebab aku percayakan Alwi. Tak pernah sedikit pun aku pernah curiga pada dia. Tak pernah!

Aku buka telefon Alwi sebab nak tengok gambar Nadrah yang dia rakam semalam semasa kami pergi kenduri. Masa itu, telefon aku kehabisan bateri. Tetapi Allah nak tunjuk, dah sampai masa untuk aku sedar, tiada hubungan yang kekal, tiada hubung yang bahagia sentiasa. Aku terjumpa gambar perempuan lain dalam telefon Alwi. Gambar perempuan tengah cium pipi dia atas katil (mungkin di hotel).


Allah, tangan aku mengigil, dadah rasa macam nak pecah. Air mata marah, geram, sedih semua bercampur. Aku tarik nafas, aku istigfar, aku mengucap, aku cuba tenang. Aku cari contact number yang aku curigta, tetapi lagi sekali Allah nak bantu aku dengan mudah, aku jumpa satu nama 'Nadzri'. Tetapi di WhatsApp profile photo, gambar perempuan itu!


Esoknya aku mesej Nadri nak jumpa. Aku cakap aku isteri Alwi. Pada mulanya dia langsung tak mahu berkerjasama. Tetapi aku ugut, kalau dia beritahu Alwi yang aku call dia dan kalau dia tak nak jumpa aku juga, aku akan sebarkan gambar dia atas katil dengan Alwi dan terus dia setuju. Padahal aku tak ada pun gambar yang dimaksudkan.


Bila berjumpa, dia mengaku sudah lama kenal dengan Alwi semenjak Januari 2014. Bermakna, dua bulan sebelum aku disahkan mengandung. Dia tahu Alwi sudah ada isteri dan pada awalnya, Alwi hanya mahu berkawan dengan dia tetapi dia tidak dapat elak bila dah terlanjur sayang pada Alwi.


Masa itu, aku rasa semua itu mengarut!

Kau boleh elakkan perempuan! Boleh sebenarnya! Tetapi kau pilih untuk terima salam perkenalan Alwi itu! And surprisingly konon awalnya nak berkawan tetapi selepas empat bulan kenal, dia dah terlanjur dengan Alwi. Ye! Dah terlanjur! Maknanya dah tidur sama!

Allah, aku cuba kuatkan hati ini. Perlahan-lahan aku redha.

Malam itu juga aku berdepan dengan Alwi. Aku ugut dia untuk tinggalkan dia dan dia tidak akan jumpa Nadrah sampai bila-bila. Aku desak dia untuk beritahu aku kenapa dia buat aku macam ini.


Dan akhirnya, Alwi mengaku dia perlukan zuriat. Dia mahukan anak tetapi tak sangka bila dia dah mula sayangkan perempuan itu, aku disahkan mengandung. Dia cuba tinggalkan perempuan itu tetapi dia tidak mampu. Dia tidak sangka aku tahu sebab selama ini aku tak pernah ambil tahu mana dia pergi, apa yang dia buat even buka telefon dia. Ini yang dia balas atas kepercayaan aku.


Dah dua minggu aku silent treatment Alwi. Setiap hari dia merayu, meminta aku mengampunkan dosa dia, minta aku maafkan dia. Setiap hari juga aku memohon kepada Allah bagi aku petunjuk, mohon Allah lembutkan hati aku kalau jodoh aku dengan Alwi dapat diselamatkan. Allah Maha mengetahui, Allah nak aku kuat, nak aku tekad untuk tidak kembali kepada Alwi.


17 April 2015, pagi itu bila aku sudah bersedia untuk memaafkan Alwi, perempuan itu call aku. Dia merayu supaya aku izinkan Alwi kahwin dengan dia. Pada mulanya aku cuba pertahankan perkahwinan kami. Aku marah perempuan itu tetapi bila dia sebut,


"Akak, saya Nadrah Aina bersumpah tidak akan menuntut hak sebagai isteri kedua asalkan akak izinkan Alwi berkahwin dengan saya!"


Aku istigfar, aku minta dia ulang balik apa yang dia cakap. Aku tak silap dengar. Ye, baru aku tahu nama perempuan simpanan Alwi, Nadrah Aina! Nama anak perempuan kami yang Alwi sendiri daftarkan!

Suami yang aku cinta, hilangkah kepercayaan yang aku beri. Sanggup bahagi perasaan sayang pada perempuan lain. Hanya kerana aku lambat mengadungkan anak dia? Hanya kerana aku bagi kepercayaan 100% kepada dia?

Paling aku tak sangka dia sanggup bagi nama perempuan simpanan dia untuk nama anak kami? Anak tanda cinta kami? Cinta yang dia harapkan dari aku bertahun-tahun lamanya?

Ya Allah..

Dengan ini aku sedar, perkahwinan tak cukup dengan rasa cinta semata-mata. Tak boleh bagi kepercayaan 100%. Tak boleh sedikit pun alpa dengan perasaan suami.

Hari ini aku tak mampu panggil nama anak aku, darah daging aku sendiri dengan nama perempuan simpanan suami aku sendiri.

Sabtu, 20 Jun 2015

Selamat tinggal Celcom Broadband. Welcome U Mobile


Minggu  lepas, makngoh ke Blue Cube Celcom di KB Mall hajatnya nak tukar plan nombor broadband makngoh ke plan First. Makngoh tanya kiosk Celcom di tingkat atas KB Mall, katanya boleh tukar, bayar RM 40.



Tunggu punya tunggu bila sampai giliran makngoh rupanya, nombor broadband tak boleh tukar ke plan lain sebab dah memang set macam tu. Sayang betul sebab nombor broadband tu cantik.

Lepas tu pulak, masalah broadband celcom makngoh nih (orang lain tak tahu le) guna 2 3 hari je lepas tu terus habis kuota. Makngoh ambil pakej RM48 sebulan. Awal-awal dulu puas hati la jugak dengan broandband tapi bertahun-tahun makin mengecewakan. Nak-nak lagi kalau hujan petang, malamnya terus line jadi chipsmore. Ada takde. Penat dah nak buat aduan. Akhirnya, makngoh buat keputusan nak terminate je la nombor broadband tu. Terima kasih dah berkhidmat dengan makngoh sejak 2007 hinggalah sekarang bulan 6 2015. Lama tu.

Sekarang, makngoh masih guna plan Celcom 1M untuk telefon. Kalau terjumpa nombor Celcom First cantik nanti, makngoh nak terminate la pulak celcom 1M tu sebab makngoh nampak plan First lagi murah dari 1M.  Cuma masalahnya 1M punya sama la gak. Cepat habis kuota sedangkan makngoh ni bukan jenis layan media di telefon pun. Sedar-sedar dah 70%... pastu 100% lepas tu tengok-tengok kredit RM0.


Disebabkan kerja makngoh banyak melibatkan internet di laptop, jadi makngoh ganti broandband dengan mifi U Mobile. Makngoh dah survey-survey dan buat perbandingan dengan yang lain macam Yes4G, TM Broadband, Digi dan Maxis.

Plan yang makngoh ambil ni RM88 dengan kuota 21GB (tak termasuk GST). Bulan ni nak tengok habis ke tidak 21Gb tu, kalau tak habis ingat nanti nak tukar ke 10GB je la. Sebab makngoh try test tengok video dan macam-macam lagi, baru habis 2GB. Kalau Celcom dulu, mau dah lebih 5GB.

Kelajuan


Sebab kawasan makngoh di Kepong ni memang ada coverage 3G dan 4G U Mobile, bagi makngoh oklah. Rasaya macam laju lagi line Celcom (time  tak meragam). Tapi dengan U  Mobile pun oklah. tak laju tak slow tak sampai tahap merangkak. Tengok youtube oklah. Laju jer.

Labels

~Komen Terbaru~

Get Recent Comments Widget