Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Ahad, 15 November 2015

Alamat Sektor dan unit KPM yang menguruskan pertukaran guru 2015

Alamat -:


Unit Pengurusan Guru

Sektor Pengurusan Sekolah

Bahagian Pengurusan Sekolah Harian

Aras 3 & 4, Blok E2, Kompleks E,

Pusat Pentadbiran Kerajaaan Persekutuan,

62604 Putrajaya

Telefon: 603 8884 9370

Faks: 603 8888 6671

Nombor FAKSIMILI untuk pertukaran guru 

178.Sektor Pengurusan Sekolah (SPS)
--
88846673
KAUNTER (SEMAKAN DAN PERTANYAAN PENEMPATAN/PERTUKARAN GURU)
160.Kaunter Utama Aras 4
--
88849370


UNIT PENGURUSAN GURU
93.Zanol bin Hj Awang, Encik
zanol.awang
Ketua Unit88849332
94.Mohamad Hizal bin Talib, Encik
hizal.talib
Penolong Pengarah88849459
95.Tuan Norhaleza binti Raja Muhammad, Puan
norhaleza.raja
Penolong Pengarah88830652
96.Syerwiah binti Abu Hassan, Puan
syerwiah.abuhassan
Penolong Pengarah88849444
97.Lee Choong Yew, Encik
leezy1209
Penolong Pengarah88849348
98.Adnan bin Ahmad, Encik
adnan.ahmad
Penolong Pengarah88849352
99.Arba'atun Adawiah binti Ahmad, Puan
adawiah.ahmad
Pengelola Kanan88849456
100.Paskaran a/l Subramaniam, Encik
paskaran
Pengelola Kanan88849351
101.Aw Ming Fah, Puan
aw.ming.fah
Pengelola Kanan88849469
102.Munira binti Mahmad, Puan
munira.mahmad
Pembantu Tadbir88849498
103.Noraini binti Ariffin, Cik
norainiariffin
Pembantu Tadbir88849350
104.Pikeri bin Ahmad, Haji
pikeri
Pembantu Tadbir88849499
SEKTOR PENGURUSAN SEKOLAH (SPS)
83.Jafri bin Abu, Dr.
jafri.abu
Ketua Penolong Pengarah88849555

Diet Atkin memang terbaik!!!


Alhamdulillah... dah masuk dekat 3 bulan makngoh mengamalkan diet atkin. Berat badan dari 70.1kg sekarang 59.4 kg.

Untuk mereka yang blur apa itu diet atkin, meh makngoh cerita serba ringkas pasal diet ni. Diet atkin bukan diet 0 karbohidrat. Anda masih boleh makan karbohidrat tetapi dengan kadar yang minumun. Jadi namanya low carbohidrat bukan zero carbohidrat pun. Lagi 1 kena ingat, makanan memang ada karbohidrat cuma kuantitinya je yang berbeza even serai, bawang, halia, ajinomoto, lada hitam lada sulah yang diproses. Jadi jika anda betul2 nak ikut diet ni..kena sangat-sangat berkira dengan karbohidrat tersembunyi nih terutamanya di fasa 1 dan fasa 2.

Okay, atkin ada 2 jenis. Satu yang atkin 20... satu lagi atkin 40... 20 .. 40 itu adalah gram karbohidrat minumun yang kita boleh ambil. Jika nak turunkan berat yang banyak kilo jadi digalakkan buat atkin 20. memang agak strict tapi penurunan berat agak pantas. Atkin40 boleh untuk ibu yang menyusukan baby atau untuk individu yang cuma nak turunkan berat 5-6 kilo.

Ada 4 fasa dalam atkin. Fasa paling penting of course la fasa 1. Fasa pantang yang amat. Tak boleh minum manis,,, tak boleh ambil sebarang karbohidrat. Kena faham karbohidrat tu datang dari apa? Semua bahan bertepung dan manis even manis buah pun tak boleh. Sebab tu lemon ke limau kasturi ke memang tak lulus dalam fasa 1. Semua jenis buah tak lulus fasa 1 kecuali avocado.

Bila dah buat atkin, anda akan jumpa satu istilah iaitu ketosis. Kemudian. jumpa plak istilah ketone strip. Ketosis tu berlaku bila badan dah mula bakar lemak untuk jadi tenaga. Time tu akan mula la rasa pening, bibir kering, pastu mungkin naik ruam biji merah di badan dan muka sebab toksin-toksin keluar. Tapi simtom itu sekejab je. Tak lama pun. Ketone strip plak adalah jalur untuk cek ketosis. Ada dijual di farmasi. Makngoh tak guna pun. Kalau dah tak ambil apa-apa carb so tak perlu risau diet kita berada di landasan betul atau tak.


Apa yang best pasal diet atkin, anda boleh makan banyak-banyak. Tak perlu berlapar. Dengan syarat makan benda yang diluluskan seperti lauk pauk dan sayuran. Boleh makan banyak mana pun. Jadi tiada istilah berlapar sebab diet. Lagi satu air kosong mesti minum dengan kuantiti yang sesuai dengan berat badan kita. 50 kg kena minum 2 liter air. Jika 75 kg minum 3 liter air. Buat senaman lagi cepat berat turun. 2 minggu pertama diet memang berat akan turun lajuuuu. Memang teruja la.


Cerita negatif mengenai diet atkin yang orang sebar adalah kesan pada buah pinggang bila banyak ambil protein. Bagi makngoh, jika anda ada masalah buah pinggang dan juga diabetis...tak payah la amik risiko. Pastikan kesihatan anda berada di level yang baik sebelum memulakan diet ini. Setakat ini ramai yang berjaya kurus dan slim tanpa ada kesan buruk pada kesihatan. Malah ramai yang dah maintain slim walaupun dah bertahun-tahun tinggalkan diet ini.






Ini contoh jadual makan diet atkin.



PERMOHONAN JAWATAN KOSONG MAJLIS AGAMA ISLAM KELANTAN MAIK

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan MAIK November 2015
Tawaran adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon bagi mengisi kekosongan jawatan di Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan MAIK sebagaimana berikut:

1. Imam Muda - 15 Kekosongan
2. Imam Tua - 4 Kekosongan
3. Bilal - 10 Kekosongan


PERMOHONAN
Permohonan hendaklah dibuat melalui borang khas yang boleh didapati di Pejabat Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan atau pengurusan masjid mukim.

Salinan sah sijil-sijil persekolahan, kad pengenalan, serta surat berkaitan bersama gambar berukuran passport perlu dikembarkan bersama borang permohonan.

Permohonan hendaklah sampai ke alamat berikut :

YABhg. Dato’ Timbalan Yang DiPertua
Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan
Kompleks Balai Islam, Lundang
15200 KOTA BHARU, KELANTAN

Lokasi : Kelantan
Tarikh tutup : 26 NOVEMBER 2015

http://www.e-maik.my/…/230-iklan-jawatan-kosong-november-20…

Sabtu, 14 November 2015

Resepi : Ikan Cencaru Sumbat Sambal

 

Menu paling remeh temeh yang amat mudah . 

Bahan-bahan -: 
1. Cili kering
2. Bawang merah
3. Bawang putih
4. Belacan (optional)
5. Gula garam

Cara-cara -: 
1. Blender cili, bawang dan belacan kemudian tumis hingga pecah minyak. 
2. Masukkan gula garam dan sedikit air asam jawa.
3. Gaul hingga sambal jadi pekat. 
4. Masukkan hirisan bawang besar. Matikan api.
4. Masukkan sambal di dalam ikan cencaru yang dah siap digoreng.

Resepi : Daging Bakar Happycall



Alkisah, Saja nak test pemanggang ajaib. Makngoh perap daging dengan garam kunyit lada hitam dan bawang putih je. Lepas tu masuk dalam pan dan bakar. Kejab je dah masak.



 
Makan dengan nasi panas.  Cicah air kicap atau sos atau makan gitu je.

Resepi : Kerabu Perut Lembu



Kerabu perut lembu memang peberet makngoh la. Rasanya masam-masam pedas gitu memang kecur air liur ler.

Bahan-bahan
1. Perut lembu direbus hingga empuk. Dihiris.
2. Bawang besar dimayang kasar
3. Bawang merah dimayang kasar
4. Kacang panjang dihiris
5. Tomato buang biji dan dihiris
4. Taugeh
5. Cili padi hiris
6. Perahan air limau nipis atau limau kasturi atau cuka.
7. Garam dan ajinomoto

Cara-cara
1. Gaul je semua bahan di atas tu.
2. Jika nak berkuah sikit, masukkan air rebusan perut tadi.

Air asam Cendawan Makngohselamoh


 

Versi 1

Bahan-bahan -:
1. Cendawan disiat-siat dan dicelur dengan asam keping
2. Bawang besar dimayang
3. Bawang merah dimayang
4. Lada hitam ditumbuk halus
5. Tomato dihiris
6. Cili padi dihiris
7. Daun bawang dan daun sup dihiris


Cara buat -:
1. Gaul je semua bahan tadi. Jika nak berkuah, ambil air yang digunakan untuk celur cendawan.
2. Jika nak masam tambahkan asam limau atau cuka.
3. Masukkan garam dan ajinamoto.

Versi 2 

Bahan-bahan -:
1. Cendawan disiat-siat dan dicelur
2. Bawang besar dimayang
3. Bawang merah dimayang
4. Belacan dibakar dan dilenyek dengan air celur cendawan tadi
5. Daun kesum dihiris
6. Cili padi dihiris


Cara buat -:
1. Gaul je semua bahan tadi. Jika nak berkuah, ambil air yang digunakan untuk celur cendawan.
3. Masukkan garam dan ajinamoto.

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!