Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Ahad, 8 Februari 2015

Kaedah Rawatan PRP - Platlet Rich Plasma






Alhamdulillah pada 1 Februari lepas, makngoh berkesempatan buat rawatan PRP di  muka bagi mengatasi masalah parut jerawat. 


Sebenarnya dah lama berhajat nak buat rawatan PRP tapi masa tidak mengizinkan. Cuti sekolah hujung tahun lepas pun dah beberapa kali berulang ke klinik untuk rawatan tetapi klinik asyik full house ajer. Di bawah tu gambar klinik tempat mak ngoh buat rawatan. Doktornya sangat humble dan pot pet banyak cakap tak henti, Dato Dr K yang suka bahasakan diri beliau 'ambo'



Berbalik kepada cerita PRP ini, disebabkan hajat dah lama, jadi makngoh memang dah selalu google dan baca info mengenai PRP dari macam-macam sumber termasuk juga kos PRP ni.

PRP ini menggunakan darah pesakit sendiri. Darah diambil sebanyak 10cc dari lengan pesakit. Masa ambil darah tu tak rasa sakit pun. Lembut je Dato Dr K buat. Kemudian darah tu diletakkan di dalam tabung uji khas sebelum dimasukkan di dalam mesin selama 10 hingga 15 minit untuk memisahkan serum dan sel darah merah. Setelah menjalani beberapa tahap pemprosesan, serum yang mengandungi sel stem, platelet dan hormon dihasilkan macam gambar di bawah ini.


Foto








Gambar google jer*


Cecair yang warna kekuningan itulah yang dicucuk ke pipi. Tak nak tipu, rasanya memang sakit la jugak hingga mengalirkan airmata. Bak kata Dato Dr K no pain no gain. Beauty is pain. 

Selepas siap suntik platlet tu, buatlah pulak rawatan derma roller macam gambar di bawah ini pulak. Digolekkan di pipi kawasan muka yang bermasalah. Tengokla jarum-jarum tu yer...
No Pain, no gain: The spikes of the Dermaroller are designed to pierce holes in the skin to stimulate repair

Siap dermaroller pulak, buat pulak rawatan laser. Doktor bekalkan dengan antibiotik dan juga krim.
Makngoh ke sekolah pada 4 Februari tu dengan muka merah. Kawan-kawan sekolah ingatkan makngoh pakai pemerah pipi pulak. Hihi.

Semoga rawatan ini berkesan dan berbaloi. In sha ALLAH. 

Seperti yang Dato Dr K selalu taip dalam IG beliau, rawatan PRP yang ditawarkan di klinik beliau RM700 yang termurah di DUNIA. RM700 siap dengan laser dan ubat-ubatan. Sesiapa yang ada masalah jerawat resdung dalam lain-lain bolehlah bertandang ke klinik Dato Dr K.

Jika nak buat rawatan laser pun boleh....free seumur hidup. (tiru ayat Dato Dr K) 


39 ulasan:

  1. salam .nk tanya selepas rawatan prp ni berapa lama nk nampak kesan dia yer.

    BalasPadam
  2. Wsalam..nak kesan yg mcmana? kalau kulit muka berlubang teruk mmg xberkesan dgn sekali rawatan. kena prp n laser byk kali utk licin. sebenarnya sebaik je lepas prp nampak beza dah kulit muka. mungkin sbb bengkak jarum. makngoh tengok di IG DR K ada yg dah nampak kesan lepas seminggu prp hilang jeragat dia. tapi nmpak DR K duk post ramai yg buat berulang kali PRP. maknanya rawatan kali pertama mereka tu dah rasa puas hati n nampak kesan. sekarang makngoh amik suntikkan vit c lak. best. baru 2 3 hari lepas tapi rasa tegang dah muka.

    BalasPadam
  3. trima kasih atas penjelasan ..sy baru je buat prp kt klinik drk ni ...ni baru masuk hari 5 hari . . mngelupas tak habis lagi di muka ni .hihihi ...mmg tak boleh kene cahaya matahari sgt eh ?

    BalasPadam
  4. berape lame yer kulit mengelupas ? makngoh haritu berapa hari kulit mgelupas ...then ,kene pakai krim gojes kann...makngoh guna sabun drk bagi tu ka

    BalasPadam
  5. yup...mmg skrg duk guna sabun putih dr k tu. gelupas mcm dlm 2 minggu gak baru recover elok2. time 2 minggu tu muka pun rasa bengkak n sembab je. guna krim gojes tapi jarang2. hihi.

    BalasPadam
  6. makngoh kluar rumah pakai krim gojes ke lepas buat rawatan prp tu ....ke pakai krim lain ke ape2 ke boleh ke

    BalasPadam
  7. makngoh nak number...nk wsap psal prp ni senang sikit.

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. Hello, nak tny prp tu sesuai x utk kulit muka problem e.g parut jerawat muka berlubang.. sbb muka sy byk gak parut & quite visible.. nak try prp sbb dgr kata downtime dia x lama. pernah try laser treatment, 2x je pegi sbb xtahan kena bercuti & amik cuti sbb muka merah sgt lepas treatment. xpe klu x licin sgt kulit muka asal parut lubang ni kurang ketara hehe

    BalasPadam
  10. Hello, nak tny prp tu sesuai x utk kulit muka problem e.g parut jerawat muka berlubang.. sbb muka sy byk gak parut & quite visible.. nak try prp sbb dgr kata downtime dia x lama. pernah try laser treatment, 2x je pegi sbb xtahan kena bercuti & amik cuti sbb muka merah sgt lepas treatment. xpe klu x licin sgt kulit muka asal parut lubang ni kurang ketara hehe

    BalasPadam
  11. hi...sorry lambat reply. sekarang makngoh duk bertopeng. baru lepas buat rawatan laser di klinik DR K. hihi. Free je kan. buat je la. cuma byr harga ubat jer. alhamdulillah nampak ada perubahan parut2 jerawat yang berlubang tu. klu tak tahan sakit, makngoh cadangkan u olls wat rawatan laser je la. in sha ALLAH berkesan.

    BalasPadam
  12. Mak Ngoh.. cn ner result rawatan prpr tu skrng? cr citer

    BalasPadam
  13. Mak Ngoh.. cn ner result rawatan prpr tu skrng? cr citer

    BalasPadam
  14. salam makngoh sy nk tnya psl prp blh x..

    BalasPadam
  15. sbnrnya sy dh 3kali bt rwtn laser dgn drk tp x mnjd..parut n jeragat still ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. Skrang ni awak masih buat rawatan dgn drk ke?

      Padam
    2. sy suggest kan try PRP sb PRP ni akan cover semua..laser sekadar lapisan atas shaja..try PRP sis.. klinik hana bangi..sy dah try..xdela sakit sgt :)

      Padam
  16. sbnrnya sy dh 3kali bt rwtn laser dgn drk tp x mnjd..parut n jeragat still ada

    BalasPadam
  17. salam makngoh sy nk tnya psl prp blh x..

    BalasPadam
  18. slm.. naik tanya skrg mcm mana lps buat prp..ada prbhn positif ke ?

    BalasPadam
  19. Tipu je semua ni...da g da klinik... xsmpi seminit pun masuk dr.k bt roller... tp xdek kesan apa apa

    BalasPadam
  20. Prp klinik dr.k...indah kabar dari rupa.last skli dr. K suh bt treatment lain.sakit hati rasa ba dr jauh padahal ...hampeh... punya la kalut suh ambik gmbr letak dlm ig

    BalasPadam
  21. Tipu je semua ni...da g da klinik... xsmpi seminit pun masuk dr.k bt roller... tp xdek kesan apa apa

    BalasPadam
  22. U nk bt prp kt klinik dr.k kn...I dah pg...I mnyesal. Dr bg rwtn ntah apa apa mlh I abis dkt 500 dan kos pjlnn y jauh. Sdgkn kesan xde.prp pun dy elak nk bt. Seriousluly pastu masuk xsmpi seminit... dy golek muka dgn besi tajam mcm dlm gmbr tu....hrga seratus. Xde apa perubahan apa. Dr.k tu siap ambik gmbr kite dan publickn.I wassap mntk dy delete...dy bt xthu dan block. Nmpk je baik tp bergalakkan sekali dgn staf mcm kami ni tunggul mnunggu. Xde etika pun. Jgn prrcaya pada Info promisj sdgkn xde apa. U ke e tye org lain dulu sape y pernah pergi klinik nya.

    BalasPadam
  23. U nk bt prp kt klinik dr.k kn...I dah pg...I mnyesal. Dr bg rwtn ntah apa apa mlh I abis dkt 500 dan kos pjlnn almost 300 y jauh.so total u habis seribu. Ape pun xdakkkkk... Sdgkn kesan xde.prp pun dy elak nk bt. Seriousluly pastu masuk xsmpi seminit... dy golek muka dgn besi tajam mcm dlm gmbr tu....hrga seratus. Xde apa perubahan apa. Dr.k tu siap ambik gmbr kite dan publickn.I wassap mntk dy delete...dy bt xthu dan block. Nmpk je baik tp bergalakkan sekali dgn staf mcm kami ni tunggul mnunggu. Xde etika pun. Jgn prrcaya pada Info promisj sdgkn xde apa. U kene tye org lain dulu sape y pernah pergi klinik nya. Tye la sape pernah pergi...mnyesal

    BalasPadam
  24. U nk bt prp kt klinik dr.k kn...I dah pg...I mnyesal. Dr bg rwtn ntah apa apa mlh I abis dkt 500 dan kos pjlnn almost 300 y jauh.so total u habis seribu. Ape pun xdakkkkk... Sdgkn kesan xde.prp pun dy elak nk bt. Seriousluly pastu masuk xsmpi seminit... dy golek muka dgn besi tajam mcm dlm gmbr tu....hrga seratus. Xde apa perubahan apa. Dr.k tu siap ambik gmbr kite dan publickn.I wassap mntk dy delete...dy bt xthu dan block. Nmpk je baik tp bergalakkan sekali dgn staf mcm kami ni tunggul mnunggu. Xde etika pun. Jgn prrcaya pada Info promisj sdgkn xde apa. U kene tye org lain dulu sape y pernah pergi klinik nya. Tye la sape pernah pergi...mnyesal

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awak buat rawatan apa je? Mmg x jadi ke rawatan tu?

      Padam
  25. U nk bt prp kt klinik dr.k kn...I dah pg...I mnyesal. Dr bg rwtn ntah apa apa mlh I abis dkt 500 dan kos pjlnn y jauh. Sdgkn kesan xde.prp pun dy elak nk bt. Seriousluly pastu masuk xsmpi seminit... dy golek muka dgn besi tajam mcm dlm gmbr tu....hrga seratus. Xde apa perubahan apa. Dr.k tu siap ambik gmbr kite dan publickn.I wassap mntk dy delete...dy bt xthu dan block. Nmpk je baik tp bergalakkan sekali dgn staf mcm kami ni tunggul mnunggu. Xde etika pun. Jgn prrcaya pada Info promisj sdgkn xde apa. U ke e tye org lain dulu sape y pernah pergi klinik nya.

    BalasPadam
  26. Saya pernah buat injection utk whitening tapi tak menjadi pun.. Dia punya rawatan dan harga ubatan agak mahal la bg saya, contohnya krim gojes yg dia jual tu harga 100 utk tiub yg cenonet kecik je pakai dua tiga kali picit confirm boleh habis dah huhu... Sebenarnya saya kurang gemari staff perempuan dia kat situ mmg sgt xde adab handle customer.. Pangil org jerit2 kuat2 mcm pasar malam pastu duk memekak bising memekak bertepuk tampar antara mereka di depan customer sgt low class dan layanan sgt kampung wlpun makeup tebal2 bedak 5-6inci sorang2 tu

    BalasPadam
  27. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  28. Kata laser free,, tp suruh ambil krim lah apa lah,, katanya supaya cepat sembuh. Melayang jugak lah duit.. Bila x nak ambik staff buat muka pulak.. Boleh je pakai moisturizer lain utk kurangkan merah kat muka lepas laser.. Sy buat macam tu je.jimat sikit sbb harga krim dia mahal.. Laser free, pastu guna moisturizer biasa, guna je moisturizer safi tu.. Ok je

    BalasPadam
  29. hai makngoh...sya juga sedang menjalani PRP utk breast...alhamdulillah utk sesi pertama ni nmpak hasil yg memberangsangkan..al maklum la sya ni breast besar..ank pulak 6 org smua menusu bdn sehingga umur ank-ank 2 tahun. Alhamdulillah suami sya yg syorkan buat rawatan ni dan sya beryukur pada Allah dikurnikan suami yang penyayang & menghargai sya dan sya memang sangat-sangat puas hati.

    BalasPadam
  30. kpd mrk diluar sana yg mnggunakan rawatan laser...klau boleh hentikan..bertukar pada PRP ni sbb kita guna darah kita sendiri..ianya memang selamat. Sya rasa bangga sangat-sangat sebab sekarang ni dah ramai doktor melayu yg tampil membantu masalah kita kaum wanita...kpd yng berminat boleh send email kat sya..untuk share tentang ni. ayang.anie@gmail.com
    kpd makngoh..tq sbb beri penerangan tentang PRP ni di google...moga apa yg makngoh share ini memberi manfaat pd semua.

    BalasPadam
  31. kpd mrk diluar sana yg mnggunakan rawatan laser...klau boleh hentikan..bertukar pada PRP ni sbb kita guna darah kita sendiri..ianya memang selamat. Sya rasa bangga sangat-sangat sebab sekarang ni dah ramai doktor melayu yg tampil membantu masalah kita kaum wanita...kpd yng berminat boleh send email kat sya..untuk share tentang ni. ayang.anie@gmail.com
    kpd makngoh..tq sbb beri penerangan tentang PRP ni di google...moga apa yg makngoh share ini memberi manfaat pd semua.

    BalasPadam
  32. As salam..untuk makluman sy pernah buat rawatan prp.masa tu harga rm700..blm lg harga rm500.tp hingga kini kulit saya flawless n shining..muda of course la...tp hari ni 27 April 2016 saya buat lagi prp..tp bkn kat drk,sy buat kat klinik hana di bangi sentral.maklumla nak pergi kat kota bharu tiket flight mahal..dah jumpa yg ok utk rawatan kecantikan ni..go on kat klinik hana.In shaa Allah niat kita utk jaga kecantikan yang dikurniakan olehNya.😊😊

    BalasPadam
  33. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  34. Saya ada jual dermaroller dan serum utk hilangkan parut berlubang ..testi pun banyak..follow ig @hapusparutjerawat_7hari..sekadar membantu .

    BalasPadam
  35. bolehkah saya nk buat kt rambut,sbb rambut sy semakin nipis.

    BalasPadam
  36. Salam sblm ni sy dah buat 5x rawatan laser co2 tp hampa kurang nmpk kesan.bru td 9/2/2017 sy buat pula rawatan prp murah ja xsampai pun hrga bwh rm350 siap org tu datang rmh sy lgi. Sapa yg nak buat blh hubungi sy 017-5044093 bttrwrth .

    BalasPadam

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!