Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Ahad, 15 Februari 2015

Paprik Belut


Bahan-bahan 
  1.  2 ekor belut dibersihkan dan direndam 1 jam dengan air asam jawa untuk mengelakkan bau hanyir.
  2. 4 batang serai*
  3. 1 labu bawang besar*
  4. 4 helai daun limau purut*
  5. 2 ulas bawang putih*
  6. 5 ulas bawang merah*
  7. 5 tangkai lada hijau + merah* (tambah lagi jika nak pedas)
  8. sedikut kunyit hidup*
  9. 1 biji tomato hijau*
  10. sedikit lengkuas* (optional)
  11. sedikit halia* (optional)
  12. Garam, gula dan ajinomoto.
  13. Sedikit air asam jawa
  14. 3 keping daun limau purut dikoyakkan.

Cara-cara
  1. Bahan bertanda *  dimesin tetapi jangan terlalu lumat.
  2. Tumis bahan yang telah dimesin tadi hingga garing.
  3. Masukkan belut dan gaul lagi.
  4. Masukkan air asam jawa. Jangan terlalu masam. 
  5. Masukkan garam, gula dan ajinomoto.
  6. Tambah air kosong jika bahan terlalu pekat. 
  7. Tutup api, gaulkan lagi dengan kepingan daun limau purut.
Makngoh buat versi pekat macam gambar. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!