Bahan-bahan
- 2 ekor belut dibersihkan dan direndam 1 jam dengan air asam jawa untuk mengelakkan bau hanyir.
- 4 batang serai*
- 1 labu bawang besar*
- 4 helai daun limau purut*
- 2 ulas bawang putih*
- 5 ulas bawang merah*
- 5 tangkai lada hijau + merah* (tambah lagi jika nak pedas)
- sedikut kunyit hidup*
- 1 biji tomato hijau*
- sedikit lengkuas* (optional)
- sedikit halia* (optional)
- Garam, gula dan ajinomoto.
- Sedikit air asam jawa
- 3 keping daun limau purut dikoyakkan.
Cara-cara
- Bahan bertanda * dimesin tetapi jangan terlalu lumat.
- Tumis bahan yang telah dimesin tadi hingga garing.
- Masukkan belut dan gaul lagi.
- Masukkan air asam jawa. Jangan terlalu masam.
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto.
- Tambah air kosong jika bahan terlalu pekat.
- Tutup api, gaulkan lagi dengan kepingan daun limau purut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
sila komen jika sudi :)