Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Ahad, 13 Jun 2010

Hukum Mendengar dan Menikmati Muzik

Ibnu Mas'ud Radiallahu Anhu bersumpah dengan nama ALLAH bahawa yang dimaksudkan dengan firman ALLAH : "Dan di antara manusia (ada) orang yang mempergunakan perkataan yang tidak berguna untuk menyesatkan manusia dari jalan ALLAH" ( Luqman : 6 adalah nyanyian"


Abi Amir dan Abi Malik Al-Asy'ari Radhiallahu Anhuma meriwayatkan, bersabda Rasulullah Sallallahu Alaihi wasallam : "Kelak akan ada dari umatku beberapa kaum yang menghalalkan zina, sutera, khamar dan alat-alat musik..." Hadis Riwayat Al-Bukhari, lihat Fathul Bari, 10/51Dan dalam hadis Anas bin Malik Radhiallahu Anhu, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : " Kelak akan terjadi pada umat ini (tiga hal) ; mereka ditenggelamkan (ke dalam bumi) ; dihujani batu ; dan diubah bentuk mereka yaitu jika mereka minum arak, mengundang biduanita-biduanita (untuk menyanyi) dan menabuh ( membunyikan muzik)" As Silsilah Ash Shahihah, 2202 diriwayatkan Ibnu abi Dunya dalam kitab Dzammul Malahi dan At Tirmidzi no, 2212Apa komen ulama' yang memang ulama' mengenai muzik ?  1. Tidak diragukan lagi alat-alat muzik moden adalah kategori alat muzik yang dilarang oleh Nabi Muhammad s.a.w.

  2. Kelekaan dan mabuknya jiwa akibat pengaruh nyayian lebih besar bahayanya daripada akibat minum arak.

  3. Pelanggarannya akan lebih keras dan lebih besar jika alat-alat musik tersebut diiringi dengan nyanyian, baik oleh biduan atau biduanita.

  4. Lebih berbahaya jika berkisahkan cinta, asmara dan kecantikkan wanita atau kegagahan lelaki.

  5. nyayian adalah alat yang menghantar kepada perbuatan zina, menumbuhkan perasaan nifak di hati.

TEPUK DADA TANYA SELERA


MAK NGOH HANYA MENULIS UNTUK BERKONGSI DAN MEMBERITAHU

1 ulasan:

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!