Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Sabtu, 30 Oktober 2010

Gambar Kemalangan di Genting Sempah, Kilometer 36, Lebuhraya Karak | 7 maut |

Tujuh maut manakala 38 cedera, 20 daripadanya parah selepas sebuah bas rombongan dari Kampung Baru, Mukim Siong, Baling, Kedah terbabas sebelum terbalik berhampiran terowong Genting Sempah, Kilometer 36, Lebuhraya Karak di sini, malam tadi.
Dalam kejadian kira-kira jam 7.15 malam itu, bas yang membawa 44 orang termasuk dua pemandu dalam perjalanan turun dari Genting Highlands ke Kuala Lumpur.

Ketua Polis Trafik Selangor, Superintendan Che Husin Omar berkata, siasatan awal mendapati punca kemalangan akibat kerosakan brek sebaik bas menuruni susur keluar ke lebuh raya.

Katanya, sebaik tiba berhampiran terowong itu, bas berkenaan tiba-tiba gagal dikawal lalu melanggar penghadang tengah jalan sebelum terbaring merintangi jalan.
Tujuh mangsa yang maut akibat tersepit dan mayat mereka dihantar ke Bilik Mayat Hospital Kuala Lumpur (HKL). Mangsa yang cedera pula dihantar ke Hospital Selayang dan Hospital Bentong dengan ambulans. Dua pemandu bas berkenaan juga terselamat,” katanya.

Enam mangsa yang terbunuh ialah Muhammad Yussof Akhit, 16; Muhammad Khairi Muhammad Marzuki, 14; Muhammad Firdaus Rosedi, 16; Mohd Ridzuan Husin, 17; Mohd Fahmi Abdul Mustaffa, 17 dan Muhamad Amirul Mohamad Isa, 13, dan Mohd Zaidi Mohd Sufian, 28.

Seorang lagi mangsa terbunuh dikatakan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital dan identitinya belum dikenal pasti.

Che Husin berkata, enam jentera bomba turut dipanggil bagi membantu mengeluarkan mangsa tersepit.

Sementara itu, Setiausaha Umno Baling, Mohamad Sani Mahmud berkata, rombongan itu ke Genting Highlands bercuti. Mereka bertolak dari Baling malam kelmarin dan ketika kejadian dalam perjalanan pulang.

Katanya, mereka dipilih di kalangan penduduk berusia 20-an untuk bercuti.

“Kami terkejut kejadian itu dan kini menguruskan jenazah untuk dibawa ke Baling bagi dikebumikan,” katanya.


FAKTA KEMALANGAN
  1. Puncanya akibat kerosakan brek, hilang kawalan, terbabas dan terbalik.
  2. 7 maut, 17 cedera parah dan 22 lagi cedera ringan + selamat.
  3. Menyedihkan apabila disahkan bahawa pemandu bas tersebut tiada lesen memandu. Bagaimana pemandu bas tersebut boleh dan dibolehkan memandu bas tersebut tanpa lesen? Dia bakal didakwa atas kesalahan memandu secara berbahaya.
  4. 4 maut tercampak keluar. 2 maut tersepit dan 1 maut dalam perjalanan.
  5. Saksi kejadian menyatakan bahawa bas itu dibawa laju dan bas tersebut dinyatakan memang ada kerosakan sebelum perjalanan dimulakan.
  6. Penumpang hanya boleh mengucapkan ALLAHUAKBAR semasa kejadian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!