Makngoh memang suka makanan yang berasaskan sup. Memang minat sangat tapi tak pandai nak masak sup yang sedap macam di kedai. Sob sob.
Oklah. Nak kongsikan nasi air bersup yang makngoh buat hujung minggu lepas.
Oklah. Nak kongsikan nasi air bersup yang makngoh buat hujung minggu lepas.
Bahan nasi air :
1. Secawan beras
Cara memasak :
1. Cuci beras hingga bersih. Masak di dalam periuk. Jika lambat sangat nak hancur tu... bila dah jadi nasi, blenderkan je nasi tu. Pastu masuk semula dalam periuk dan keringkan air..
Bahan sup :
1. Tulang + daging + ayam
2. Sup bunjut adabi
3. Halia
4. Bawang putih
5. Bawang putih
6. Serbuk perasa
7. Lada hitam
8. Lada sulah
9. Garam
Cara memasak :
1. Rebus tulang, daging dan ayam. Masukkan sup bunjut, halia mayang, bawang mayang.
2. Biarkan hingga daging @ ayam tu empuk. Masukkan serbuk perasa. garam, lada hitam dan lada sulah.
3. Tak perlu masin sangat.
Bahan kicap :
2. Bawang putih
3. Limau kasturi atau limau nipis
4. Kicap
5. Garam
6. Gula
Cara buat :
1. Tumbuk cili dan bawang putih.
2. Masukkan dalam mangkuk. Gaulkan dengan kicap, garam, gula dan perahan air limau.
Bahan hiasan dan tambahan :
1. Ikan bilis goreng garing. Boleh tumbuk jika mahu ikan bilis halus.
2. Isi ayam (dari sup tadi) dicarit-carit
3. Kacang tanah yang digoreng tanpa minyak. Ditumbuk kasar.
4. Bawang goreng
5. Daun bawang
6. Daun sup
7. Kubis masin
8. Hirisan limau nipis
Masukkan nasi, taburkan bahan hiasan dan tambahan yang lain. Curah sup. Sambal kicap hidang berasingan.
Rindunyaaaa nak makan ni😢😢😢
BalasPadamKt tempat lain susah nak jumpa. Tq sudi share resepi nti nk cuba buat.
http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1