1. 1 bungkus bihun direndam hingga lembut
2. 1 labu bawang besar
3. 6 ulas bawang putih
4. Lada hitam dan lada sulah
5. Kubis dan bunga kubis
6. Lobak merah
7. Isi ayam/ sotong/udang/daging
8. Kek ikan
9. Serbuk perasa Knorr
10. Garam
Cara -:
1. Blenderkan bawang besar dan bawang putih hingga hancur dan tumis.
2. Bila sudah garing, masukkan isi ayam/ daging. Tambah sedikit air. Masak hingga ayam/ daging masak.
3. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk hancur, tambah air sesuai dengan bihun.Masukan seafood yang ada.
4. Masukkan garam, serbuk perasa, lobak merah yang telah dihiris dan bunga kubis.
5. Gaul dengan bihun hingga sebati.
6. Masukkan kubis dan gaul sekali lagi. Angkat.
7. Hidangkan dengan taburan daun bawang, daun sup, bawang goreng, hirisan timun, lada merah dan tomato serta sambal kicap.
Bahan sambal kicap :
1. Segengam Cili
2. 2 ulas bawang putih
3. 1 lada merah dibuang biji
Cara buat :
1. Blenderkan 3 bahan di atas dengan air masak. Kemudian tapis buang air. Masukkan di dalam mangkuk.
2. Perah air limau kasturi/ limau nipis dan sedikit cuka, Masukkan kicap, garam dan gula. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
sila komen jika sudi :)