1. Cili hijau
2. Kelapa tua yang diparut
3. Serai*
4. Halia*
5. Ikan kembung @ ikan selayang yang direbus*
6. Bawang putih*
7. Bawang merah*
9. Lada hitam*
10. Garam
11. Gula
12. Telor
Cara-cara
- Cili dibelah tapi jangan putus. Dibuang biji bersih-bersih. Rendam cili di dalam air dan kemudian toskan.
- Kelapa tua parut digoreng tanpa minyak hingga garing kekuningan. Lepas tu dicampur dengan segengam kelapa tua yang tidak digoreng.
- Bahan yang bertanda * ditumbuk lumat dan gaul dengan kelapa. Pastikan ikan dan kelapa dalam nisbah yang sesuai.
- Masukkan garam dan gula.
- Masukkan sebiji telor dan gaul rata.
- Masukkan campuran tersebut ke dalam cili
- Lapik periuk dengan daun pucuk ubi kayu@daun kubis@apa2. Letak cili yang telah dimasukkan kelapa. Susun kemas.
- Curahkan air santan ke dalam periuk. Tak perlu banyak-banyak.
- Letak di atas dapur hingga cili masak.
- Siap!
Kuantiti tidak dapat dinyatakan kerana bergantung kepada saiz cili dan saiz ikan yang digunakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
sila komen jika sudi :)