Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Ahad, 23 Ogos 2015

Resepi : Solok Lada

Bahan-bahan
1. Cili hijau
2. Kelapa tua yang diparut
3. Serai*
4. Halia*
5. Ikan kembung @ ikan selayang yang direbus*
6. Bawang putih*
7. Bawang merah*
9. Lada hitam*
10. Garam
11. Gula
12. Telor

Cara-cara

  1. Cili dibelah tapi jangan putus. Dibuang biji bersih-bersih. Rendam cili di dalam air dan kemudian toskan.
  2. Kelapa tua parut digoreng tanpa minyak hingga garing kekuningan. Lepas tu dicampur dengan segengam kelapa tua yang tidak digoreng.
  3. Bahan yang bertanda * ditumbuk lumat dan gaul dengan kelapa. Pastikan ikan dan kelapa dalam nisbah yang sesuai. 
  4. Masukkan garam dan gula.
  5. Masukkan sebiji telor dan gaul rata. 
  6. Masukkan campuran tersebut ke dalam cili 
  7. Lapik periuk dengan daun pucuk ubi kayu@daun kubis@apa2. Letak cili yang telah dimasukkan kelapa. Susun kemas. 
  8. Curahkan air santan ke dalam periuk. Tak perlu banyak-banyak. 
  9. Letak di atas dapur hingga cili masak. 
  10. Siap!


    Kuantiti tidak dapat dinyatakan kerana bergantung kepada saiz cili dan saiz ikan yang digunakan. 










Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!