Sudut Test Mouse Kiri

~mereka yang sudi~

Tinggalkan pesanan anda di sini

Jumaat, 5 November 2010

Resepi : Kuah Laksa Lemak | Kuah Laksa Kelantan

Exceli, makngoh tak mahu letak nama Kuah Laksa Kelantan sebab kuah laksa ni bukan jer ada di negeri Kelantan. Negeri lain pun ada kuah laksa ni. Jadi makngoh suka namakannya sebagai Kuah Laksa Lemak.

Bahan-bahan-:
1. Sekilo santan (digunakan untuk mengisar bawang, ikan dan juga sebagai kuah)
2. Sekilo ikan direbus dengan sedikit garam
3. 10 ulas bawang merah
4. 5 ulas bawang putih
5. Halia
5. selabu bawang besar kuning
6. garam dan gula
7. asam keping mengikut citarasa anda
8. serbuk lada hitam


Cara memasak -:
1. Semua jenis bawang dan halia dihiris kasar dan diblender dengan santan.Kisar hingga betul-betul lumat dan halus.

 2. Ikan rebus dibuang tulang dan diambil isi sahaja. Kisar isi ikan dengan santan juga.   Kisar hingga betul-betul lumat dan halus.


 3. Satukan semua bahan yang dikisar ke dalam periuk. Kemudian, masukkan lagi lebihan santan baki dari yang dikisar tu. Kacau sekata tanpa dihidupkan api terlebih dahulu.

4. Selepas sekata, barulah dipanaskan periuk tadi. Kacau dengan kerap. Jangan tak kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul. Masukkan garam, asam gelugor / asam keping, gula dan serbuk lada hitam.

5. Selepas rasa sebati dan kuah telah mendidih, matikanlah api dan sedia dihidangkan. Jangan dibiarkan lama mendidih. Nanti pecah minyak tak best..

inilah kuah laksa yang dah siap. Gambar dari dalam periuk lagi tu... ekeke

Pesanan orang tua
1. Kalau mahu guna lada hitam biji dan mahu ditumbuk boleh juga. Tetapi selepas ditumbuk itu, masukkan ke dalam mangkuk dan gaul dengan santan. Kemudian tapiskan ke dalam periuk. Bagi mengelakkan warna hitam kulit lada hitam. Kalau guna serbuk lada hitam terus tabur dalam periuk jer.

2. Orang kata sedap kalau kisar bawang dan ikan dengan santan, tetapi kalau anda nak kisar guna air pun tak kisah. tapi mungkin kuah akan sedikit cair sebab dah campur air.

3. Sifir nak buat kuah laksa ni guna nisbah 1 kilo santan : 1 kilo ikan : 3 kilo laksa

4. Laksa lemak dimakan dengan -:
a) kacang panjang, daun kesum, daun serai dan bunga kantan dihiris halus digaul bersama. Daun kesum dan bunga kantan kena sikit jer sebab nak baunya sahaja.  
b) taugeh sekadar dibersihkan dan diletakkan dalam bekas berasingan.
c) timun batang yang dihiris halus dan diletakkan dalam bekas berasingan.
d) sambal jantan (iaitu lada burung kisar + gula + garam)
e) belacan yang dihiris kecil dan diletakkan dalam bekas berasingan.
f) limau nipis dan limau kasturi yang dibelah.
g) garam halus ( untuk mereka yang mahu rasa lebih masin) diletak dalam bekas berasingan.

SELAMAT MENCUBA

10 ulasan:

  1. tma ksh makngoh ya sbb sudi kongsi resepi nii.rsa teruja nk cuba.

    BalasPadam
  2. tm kasih kerana sud berkongsi resepi kuah laksa lemak.sy tak pernah cuba buat kuah laksa lemak...insyaAllah esok nak try buat....

    BalasPadam
  3. resipi ni siap ade pesanan orabg tua lagi...amat bermanfaat buat sy..tm kasih skali lagi..

    BalasPadam
  4. As salam Mak Ngoh. Pagi tadi saya try buat laksam....ambik resepi mak ngoh...memang sedap..hehehe....first time cuba buat laksam sendiri..selama ni kalau tingin nak makan pi beli je kat kedai...tapi kat kl tak sedap...kalau nak pi kelantan, tak tau bila boleh pi sana...hehehe....thanks ye mak ngoh....

    BalasPadam
  5. Trima ksh, sy ingin mcubaaa.

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum...
    Mak Ngoh, saya try doh resepi Mak Ngoh.....ooooo, jd....sedap!!! Saya buat kul 3 am cz tak jnero nak tdo...TQ.

    BalasPadam
  7. Assalamualaiku,salam kenal.
    Buko poso hrni tera buat.jd molek.meme blh ilmu sengoti.timo kasih byk mokngoh.

    Jemput follow kito etek d http://www.jutawanshaklee.com

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum mak ngoh,

    terima kasih banyok mak ngoh sebab sudi share resipi nih, saya blajo luar negara jadi jauh dari rumah, time mengidam nak makan laksa guna resipi ni. Senang n sedap. Jamu kawan² pun semua kata sedap, alhamdulilah.

    BalasPadam
  9. Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
    tapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe

    Jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..

    Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..

    BalasPadam

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get Recent Comments Widget