Exceli, makngoh tak mahu letak nama Kuah Laksa Kelantan sebab kuah laksa ni bukan jer ada di negeri Kelantan. Negeri lain pun ada kuah laksa ni. Jadi makngoh suka namakannya sebagai Kuah Laksa Lemak.
Bahan-bahan-:
1. Sekilo santan (digunakan untuk mengisar bawang, ikan dan juga sebagai kuah)
2. Sekilo ikan direbus dengan sedikit garam
3. 10 ulas bawang merah
4. 5 ulas bawang putih
5. Halia
5. selabu bawang besar kuning
6. garam dan gula
7. asam keping mengikut citarasa anda
8. serbuk lada hitam
Cara memasak -:
1. Semua jenis bawang dan halia dihiris kasar dan diblender dengan santan.Kisar hingga betul-betul lumat dan halus.
2. Ikan rebus dibuang tulang dan diambil isi sahaja. Kisar isi ikan dengan santan juga. Kisar hingga betul-betul lumat dan halus.
4. Selepas sekata, barulah dipanaskan periuk tadi. Kacau dengan kerap. Jangan tak kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul. Masukkan garam, asam gelugor / asam keping, gula dan serbuk lada hitam.
5. Selepas rasa sebati dan kuah telah mendidih, matikanlah api dan sedia dihidangkan. Jangan dibiarkan lama mendidih. Nanti pecah minyak tak best..
inilah kuah laksa yang dah siap. Gambar dari dalam periuk lagi tu... ekeke
Pesanan orang tua
1. Kalau mahu guna lada hitam biji dan mahu ditumbuk boleh juga. Tetapi selepas ditumbuk itu, masukkan ke dalam mangkuk dan gaul dengan santan. Kemudian tapiskan ke dalam periuk. Bagi mengelakkan warna hitam kulit lada hitam. Kalau guna serbuk lada hitam terus tabur dalam periuk jer.
2. Orang kata sedap kalau kisar bawang dan ikan dengan santan, tetapi kalau anda nak kisar guna air pun tak kisah. tapi mungkin kuah akan sedikit cair sebab dah campur air.
3. Sifir nak buat kuah laksa ni guna nisbah 1 kilo santan : 1 kilo ikan : 3 kilo laksa
4. Laksa lemak dimakan dengan -:
a) kacang panjang, daun kesum, daun serai dan bunga kantan dihiris halus digaul bersama. Daun kesum dan bunga kantan kena sikit jer sebab nak baunya sahaja.
b) taugeh sekadar dibersihkan dan diletakkan dalam bekas berasingan.
c) timun batang yang dihiris halus dan diletakkan dalam bekas berasingan.
d) sambal jantan (iaitu lada burung kisar + gula + garam)
e) belacan yang dihiris kecil dan diletakkan dalam bekas berasingan.
f) limau nipis dan limau kasturi yang dibelah.
g) garam halus ( untuk mereka yang mahu rasa lebih masin) diletak dalam bekas berasingan.
SELAMAT MENCUBA
tma ksh makngoh ya sbb sudi kongsi resepi nii.rsa teruja nk cuba.
BalasPadamtm kasih kerana sud berkongsi resepi kuah laksa lemak.sy tak pernah cuba buat kuah laksa lemak...insyaAllah esok nak try buat....
BalasPadamresipi ni siap ade pesanan orabg tua lagi...amat bermanfaat buat sy..tm kasih skali lagi..
BalasPadamAs salam Mak Ngoh. Pagi tadi saya try buat laksam....ambik resepi mak ngoh...memang sedap..hehehe....first time cuba buat laksam sendiri..selama ni kalau tingin nak makan pi beli je kat kedai...tapi kat kl tak sedap...kalau nak pi kelantan, tak tau bila boleh pi sana...hehehe....thanks ye mak ngoh....
BalasPadamTrima ksh, sy ingin mcubaaa.
BalasPadamAssalamualaikum...
BalasPadamMak Ngoh, saya try doh resepi Mak Ngoh.....ooooo, jd....sedap!!! Saya buat kul 3 am cz tak jnero nak tdo...TQ.
Assalamualaiku,salam kenal.
BalasPadamBuko poso hrni tera buat.jd molek.meme blh ilmu sengoti.timo kasih byk mokngoh.
Jemput follow kito etek d http://www.jutawanshaklee.com
Yummy...
BalasPadamAssalamualaikum mak ngoh,
BalasPadamterima kasih banyok mak ngoh sebab sudi share resipi nih, saya blajo luar negara jadi jauh dari rumah, time mengidam nak makan laksa guna resipi ni. Senang n sedap. Jamu kawan² pun semua kata sedap, alhamdulilah.
Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
BalasPadamtapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe
Jemput ke blog saya
http://norzuryati.blogspot.com
~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..
Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..
Laksam makanan yang amat saya gemari.. Tetapi amat sukar untuk saya peolehi, Lebih-lebih lagi rasa yang benar-benar asli.
BalasPadamKalu dok buh bawe putih sedap ke dok eh
BalasPadamKalu dok buh bawe putih sedap ke dok eh
BalasPadamTrima ksh resipi makngoh.. sdp sgh laksa makngoh..
BalasPadamTrima ksh resipi makngoh.. sdp sgh laksa makngoh..
BalasPadammak ngoh klu 3kg laksam tu boleh mkn bberpe org ?
BalasPadam*Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*
BalasPadamSy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
Hubungi utk order & pertnyaan:
*En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*