Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Ahad, 27 Jun 2010

Kesilapan berkawan dalam facebook or etc lah

adat berkawan, kalau susah biar susah bersama - gambar google
..........................................................................................................................................................................
Pernah dengar tak, tak boleh berbisik dengan kawan sebelah jika ada sorang lagi kawan sebelah kita. Sebab ditakuti kawan yang sorang lagi terasa hati...apa hukumnya tu? Haram.


Tapi dalam konteks yang serba moden nih, perhubungan kawan bukan jer secara real tapi juga secara maya terutamanya di laman-laman sosial seperti facebook, twitter la, friendster lah or ym.


Mungkin ramai antara kita yang add, kawan-kawan sekerja or kawan sekolah yang memang kita kenal dan kita jumpa setiap hari. Ada tu yang sedang berbalas komen ramai-ramai tapi tiba-tiba ada la si A taip dalam tu yang tak sedap dibaca macam ayat

"B ada cerita panas nih, nanti aku msg ko lah, kat sini public" OR

"B kau tak tau pasal C, nanti aku col kau "


atapun, mereka-mereka telah pun bermesej-mesej tapi konon-kononnya pergi berkomen pulak di wall yang orang lain leh tau sikit-sikit

"alah, benda ehem-ehem yang aku msg ko tu la, takkan lupa kot'


Or whatever lah....

Tapi


Kalau dah memang benda rahsia yang memang tak mahu diceritakan beramai-ramai janganlah bagi hint-hint hingga orang lain terfikir apa ker benda tu,, isk mengumpat aku ker tu,, or dorang nih bercerita tapi sorok-sorok dari aku. Bukankah itu dah menyebabkan orang sakit hati, terutamanya orang memang anda jumpa tiap hari.


Bukannya tak ada orang bertengkar gara-gara komen di fb nih. Macam-macam cerita dah yang mak ngoh dengar.


Lagi satu, pelik juga dengan sifat sesetengah orang nih. Di tempat kerja dia berkawan dengan semua orang, dan katakan dia dapat duit bonus dan ajaklah kawan-kawan dia makan. Tapi sayangnya, ajak dalam 4 5 orang jer. Okay, tak perlah yang tu. Tapi gambar-gambar dorang makan dan gambar-gambar makanan tu di uploadkan di fb, fs or twter dan duk tunjuk pada kawan yang tidak dijemput tu.


Erk...kenalah jaga hati kawan walaupun memang dia tak terliur nak makan pun tapi bukankah itu semangat setiakawan. Depan mata kawan elok2, makan belanja kawan-kawan yang disukai jer tapi ditunjuk-tunjuk pula gambar tu. Haha... Kecur air liur kalau kawan tu ngah mengandung. Tak baek tau.


Mungkin korang rasa, small matter lah tu. Okay, then you take easy lah. Tapi macamana kalau sampai ada orang yang terasa hati? Kena minta maaf tu nak-nak lagi memang korang terniat nak menunjuk dan kasi dorang jeles ...

2 ulasan:

  1. Word! =] been there, so tahu serba sedikit tentang ni.

    Facebook makes me be a shitty friend, haha :< *marah pada diri sendiri*

    (http://ohmonstar.blogspot.com)

    BalasPadam
  2. hmm..mmg tak berkenan kalau member2 buat perangai gini..baik2 tak kesah jadi kesah plak kan?haisyh~ :)

    BalasPadam

sila komen jika sudi :)

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!