Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Ahad, 31 Oktober 2010

Widget Entri Terbaru | Cara pasang widget entri terbaru di blog

Salam semua pembaca. Makngoh  dapat widget  dari satu laman web. Kegunaan widget ini adalah untuk memudahkan blogger menyenaraikan setiap entri terbaru mereka secara automatik. Jadi, makngoh nak kongsi dengan anda semua yang berminat nak buat macam tu juga.

    Ops, bukan makngoh nak mengajar yer. Makngoh pun tak pandai gak bab-bab IT dan ICT yang pelik-pelik ni. Maklumlah tua sudah. Amir Aizat dan Syeragh  jugaklah yang power bab-bab blog ni. Mungkin anda juga ada widget recent post yang lebih canggih. Okay, cara-cara nak buat senarai entri terbaru.

1. Copy semua kod di bawah ini.

<script language="JavaScript">

imgr = new Array();

imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";



showRandomImg = true;

boxwidth = 450;

cellspacing = 8;

borderColor = "#ffffff";

bgTD = "#000000";

thumbwidth = 20;

thumbheight = 20;

fntsize = 11;

acolor = "#666";

aBold = true;

icon = " ";

text = "comments";

showPostDate = false;

summaryPost = 40;

summaryFontsize = 10;

summaryColor = "#666";

icon2 = " ";

numposts = 10;
home_page = "http://makngohselamoh.blogspot.com/";

</script>

<script src="http://wittoblog.googlecode.com/files/thumnil.js" type="text/javascript"></script>


2. Paste dalam gadget ( Page Elements - Add a Gadget - pilih HTML/javascript)

3. Edit apa yang perlu mengikut citarasa anda.

boxwidth - Ukuran Lebar Widget
cellspacing - Spacing diantara cells
borderColor - Warna Border
thumbwidth & thumbheight - Ukuran lebar dan tinggi gambar Thumbnails
fntsize - Ukuran Font pada title
acolor - Warna title
aBold - Tebal huruf pada title? (true or false)
numposts - Jumlah recent post yang anda nak?
home_page : Tukar kepada url blog anda. Jangan tak tukar pulak. Nanti kang yang keluar adalah entri terbaru blog makngoh...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila komen jika sudi :)

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!