1. Kajian pakar pemakanan Jepun Amerika Syarikat, New Zealand dan Jerman mendapati mendapati budu memiliki gluthaione iaitu bahan antioksidan yang mampu memerangi perlbagai penyakit termasuk kanser.
2. Di dakwa budu boleh menjadikan seseorang lebih pintar kerana ia merangsang sel otak. Ia juga membantutkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan masalah kembung perut.
3. Budu berpotensi mencegah cirit birit dan penurunan kolestrol darah begitu juga penyakit jantung dan hipertensi.
4. Satu uji kaji rambang mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gram sehari selama dua minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar jangkaan.
5. Pengkaji university Carolina Utara, AS mengatakan unsure genestin dan phytoestrogen dalam budu boleh melambatkan penuaan dan mencegah barah payudara.
p/s : Tanpa budu siapalah diriku...hua hua hua
demo adalah oghe kelate hok dop make budu? demo kena pk 2 kali....
Kenali budu Cap Ketereh
demo adalah oghe kelate hok dop make budu? demo kena pk 2 kali....
Kenali budu Cap Ketereh
prof dkat umk - my u dah buat budu serbuk.. main taruk dalam air je.. xtau bnda tu dah dipasaran belum, tp x silap bnda tu dah dipaternkan
BalasPadamwah, mantap eh budu. Syeragh terima kasih berkongsi info. Ter imagine susu tepung la pulak bila ada budu serbuk ni
BalasPadamslm...bleh xbuktikan research sal budu tu?
BalasPadamjust nk taw je
faris, klu tak silap makngoh artikel dalam KOSMO pun ada cerita pasal kelebihan budu nih...try cari yer
BalasPadam