dan apa-apa perkataan yang sama istilahnya.
Bahan-bahan - :
500 gram daging dihiris
seulas bawang putih
seulas bawang merah
satu labu bawang besar dihiris
halia dalam saiz 4 cm dihiris dalam bentuk kuboid kecil (haha... ayat cikgu math) > janji faham.
serbuk lada hitam dalam satu sudu teh (kalau nak taruk banyak ok gak)
daun bawang, daun sup dan cili padi untuk hiasan
sedikit minyak untuk tumis
sedikit garam atau serbuk pati ayam
Cara memasak -:
1) Daging yang dah siap dibersihkan, dimasukkan ke dalam kuali bersama sedikit air. Biarkan mendidih hingga daging empuk.
2) Keluarkan daging yang telah empuk tu, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga garing. Gunakan sedikit minyak sahaja ye!
3) Masukkan kembali daging tadi, sedikit air, lada hitam dan bawang besar.
4) Masukkan garam atau serbuk pati ayam. Kacau kejab dan angkat.
5) Dah siap...hanya 4 step jer.
Time dihidangkan tu, taburlah daun bawang, daun sup, limau kasturi dan cili padi. Kan dah jadi colourul.
4) Masukkan garam atau serbuk pati ayam. Kacau kejab dan angkat.
5) Dah siap...hanya 4 step jer.
Time dihidangkan tu, taburlah daun bawang, daun sup, limau kasturi dan cili padi. Kan dah jadi colourul.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
sila komen jika sudi :)