Kambing...ada orang tak makan kambing ke? Rugi tu...Daging kambing berbau? Tapi kalau kena cara sembelih dan cara masaknya,,, tak ada pun baunya. Hari ni mak ngoh nak share, cara memasak daging kambing special punya.
Bahan-bahan untuk perap-:
200 gram daging kambing
g5 gram gula perang dihancurkan
1 gram herba Rosemary
500 mL stok daging
3 biji bawang besar dikisar
10 gram bawang putih dikisar
2 biji lada benggala hijau
cendawan Jepun
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu serbuk cili kering
1 sudu serbuk lada putih
1 sudu garam secukup rasa
Bahan semasa hidang :
4 biji ubi kentang potong nipis, dadu dan digoreng
3 biji lada benggala merah dipotong dadu
Bahan untuk sos BBQ -:
1 sudu kecil Sos Lea dan Perrine Sos
1 sudu kecil H/P sos
1 sudu kecil Tabasco Sos
Cara menyediakan -:
1. Perapkan kambing dengan bahan-bahan di atas selama 30 minit.
2. Cara membuat sos BBQ, panaskan minyak, masukkan bawang, kacau hingga naik wangi, masukkan sos-sos. Masak selama 30 minit.
3. Panggang kambing di dalam ketuhar selama 15 minit.
4. Setelah siap, letakkan atas pinggan dan tuangkan sos BBQ mengikut selera anda.
Assalamu'alaikum Wrmbth,
BalasPadamTerima kasih kerana berkongsia resepi. Boleh saya tahu kalau untuk kambing golek ada resepinya tak?
Adakah sama bahan perapan
Azam
http://kambinghalal.blogspot.com