Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Isnin, 9 Ogos 2010

Bab Matematik yang keluar SPM 2010

MATHEMATICS PAPER 1
40 marks
40 questions in 1 hour and 15 minutes
Must answer all the questions


Form 1 – 3
1. Polygons I & II ( Form 1-3)
2. Algebraic Expression ( Form 1-3)
3. Linear Equations ( Form 1-3)
4. Algebraic Formula (Form 1-3)
5. Statistics 1 & II (Form 1-3)
6. Transformations I & II
7. Indices ( Form 3)
8. Linear Inequalities (Form 3)
9. Trigonometry I (Form 3)

Form 4
1. Standard Form
2. Sets
3. The straight line
4. Statistics III
5. Probabilities I
6. Circles III
7. Trigonometry II
8. Angles of Elevation and Depression
9. Lines and planes in 3-dimensions

Form 5
1. Number bases
2. Graphs of functions II
3. Matrices
4. Variations
5. Probability II
6. Bearings
7. Earth as a Sphere

MATHEMATICS PAPER 2
CONSISTS OF SECTION A and SECTION B
2 hours and 30 minutes

SECTION A
11 questions with 52 marks
Must answer ALL the questions


Form 1 – 3
1. Solid Geometry - kena kira volume @surface area solid.
2. Circles I & II - kena kira area of sector @ area of cirlce @ perimeter @ length of arc
3. Linear Equations -persamaan serentak yang boleh diselesaikan guna kaedah penghapusan @kaedah matriks atau kaedah gantian. Digalakkan guna kaedah matriks untuk pelajar lemah.

Form 4
1. Quadratic Expressions and equations -mula-mula tukarkan equation dalam bentuk general form, kemudian faktorkan dan keluarkan 2 nilai unknown.
2. Sets - hanya lorekkan rantau persilangan @kesatuan yang diminta
3. Mathematical Reasoning -senangnya. Hanya karangan matematik tanpa pengiraan yang kompleks.
4. The straight line - apa-apa soalan pun mesti ingat y = mx + c
5. Lines and planes in 3-dimensions- identify angle dan kira angle itu samada sudut antara satah-line @sudut antara satah-satah. Ada kaedah senang untuk cari sudut tu. Cuba tanya guru anda kaedah itu.

Form 5
1. Graphs of functions II - lorekkan rantau ketaksamaan pada graph dan biasanya anda kena lukis satu graf linear yang mudah.

2. Matrices - matriks songsang...ingat rumusnya. Kemudian selesaikan linear equation guna kaedah matriks. WAJIB guna kaedah matriks tak boleh guna kaedah penghapusan dan kaedah gantian.

3. Gradient and area under a graph -Pelajar Fizik tentu sudah biasa dengan soalan ini. Kalau keluar graf distance-time > soalan akan tanya speed. Kalau keluar graf speed-time > soalan akan tanya acceleration dan distance. Yang penting kena tahu di mana kedudukan uniform speed, stationary, acceleration dan deceleration di GRAF.

4. Probability II - dalam buku teks dan buku latihan, soalan probability bukan main susah tapi yang keluar SPM senang je. Percayalah. Kalau mampu list all the outcomes...maka bolehlah jawab soalan seterusnya bab probability.
*jika tak keluar soalan sets Form 4, akan keluar soalan Graphs of functions II Form 5 yang akan keluar. Begitulah sebaliknya Tahun 2009, Graphs of Fuctions II Form 5 sudah keluar. Tahun ini, kemungkinan keluar bab Set Form 4.

SECTION B
48 marks
1 question 12 marks
Given 5 questions answer 4 questions only


Form 4
1. Statistics III -anda kena mahir buat ogive, histogram and frequency polygons. Biasanya akan diberi satu jadual kosong yang perlu anda isi berdasarkan maklumat pada soalan.

Form 5
1. Graphs of functions II - melukis graf yang cantik, licin dan kemas pada kertas graf. Alahai senang jer ni.

2. Tranformations III - perlukan imaginasi anda juga. Siapkan diri dengan alatan seperti jangka sudut dan jangka lukis. Tapi jika yang keluar sudut 90 dan 180, sebenarnya hanya guna bucu pembaris atau bucu kertas sahaja.

3. Earth as a sphere -ramai pelajar yang tidak berminat menjawab soalan ini. Sebenarnya bab ini sangat menarik dan menyeronokkan. Cari location, cari latitude @longitude, shortest distance , distance dan penggunaan rumus yang ada knot. Rujuk buku apa itu knot.

4. Plans and elevations -tajuk kegemaran pelajar dan pilihan rata-rata pelajar. Tiada pengiraan serius. Biasanya anda perlu melukis pandangan atas dan pandangan sisi. Tapi berhati-hati, garis TIDAK BOLEH comot, double line, bergerigi atau nampak tidak kemas. Guna pensil yang tajam dan lukislah dengan kemas. Berhati-hati dengan dotted line. Biasanya dotted line memberi anda 1 markah. Tapi kena tahu di mana perlu lukis dotted line (jika ada dalam soalan)

4 ulasan:

  1. terbaeeek aah mak ngoh!!

    BalasPadam
  2. sekadar kongsi pengetahuan yg dipinjam kepada makngoh :)

    BalasPadam
  3. mok ngoh....bui la jawape skali. hehehehhe

    BalasPadam
  4. xdop jawapan mugo tak dop soalan tak tahu lagi...tunggulah 29hb 11 ni...kalau tak silap paper math spm tarikh tu

    BalasPadam

sila komen jika sudi :)

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!