Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Isnin, 16 Ogos 2010

Katak yang boleh dimakan dan menjadi makanan peberet makngoh










Inilah katak kegemaran makngoh. Namanya katak puru.
Yang warna kuning tu yang dah masak. Buah ni sedap dimakan fresh dari pokok sebab dia ranggup. Tapi kalau ambil dan simpan lama, terus jadi tak sedap. Buah ni rasanya masam kelat masa muda dan rasa masam manis bila dah masak. Tapi tak semasam buah mangga. Sedap makan dicicah dengan kicap. Nyum nyum.

Nama loghat pantai timur : Buah katak puru
Nama Tempatan: Nam Nam
Nama Saintifik:Cynometra Cauliflora
Nama Lain:amphawa, nang-ai, hima,namu-namu, kopi anjing
Famili:Ceasalpinioideae/Leguminosae

ini pula pokok cempedak. Lebat betul buahnya.
Makngoh dapat gambar ni dari facebook kawan.
mungkin pokok ni terlebih hormon.
Syukur pada ALLAH pada rezeki yang banyak ini.





3 ulasan:

  1. Buah katak puru ni favorite ambo jugak (okay...ambo sebenarnya suka semua buahan, dan sayuran).
    Bila tengok gambar katak kat atas tu, teringat pulak kat sikatak you know who :)

    BalasPadam
  2. katok puru.....peberek kito gok tuh. cumo lompat si katak lompat jer raso nak bg penyepak. har har har

    BalasPadam
  3. xpernah teng0k p0n buah katak puru tue..

    BalasPadam

sila komen jika sudi :)

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!